На прикладі арешту ющенківців Кушнарьов показав різницю між Конституціями України і США

Субота, 8 травня 2004, 19:05
Звільнення з під арешту харківських активістів "Нашої України" після заклику харківського губернатора Євгена Кушнарьова є свідченням залежності суду.

Про це заявив керівник харківського штабу "Нашої України" нардеп Володимир Філенко.

"Коли ця справа набула резонансного розголосу, Кушнарьов-псевдодемократ просто погрався в демократію, начебто попросив суд, щоб той переглянув свій вирок. Але це виглядало досить смішно, бо виходило: хочу – караю, хочу – милую", - зазначив Філенко.

Коментуючи звільнення у суботу його помічників Євгена Золотарьова та Івана Варченка, Філенко зазначив, що "наразі місцева влада в особі голови обладміністрації Кушнарьова зрозуміла, що зробила дурницю, заарештувавши учасників харківської акції протесту, бо ніяких порушень під час цієї акції не було".

На його думку, арешт його двох помічників можна охарактеризувати відомим анекдотом, в якому пояснюється, що "Конституція України відрізняється від Конституції США тим, що Конституція України гарантує свободу слова, мітингів, походів та маніфестацій, а Конституція США гарантує свободу після мітингів, походів та маніфестацій".

Як відомо, в суботу за рішенням суду помічникам Філенка було зменшено термін арешту. Спочатку Євгена Золотарьова та Івана Варченка засудили до 15 та 10 діб адмінарешту, однак після акцій протесту "Нашої України" губернатор області Кушнарьов направив звернення голові Харківського апеляційного суду і прокурору області.

Помічникам Філенка термін арешту було зменшено до трьох діб. Вони були арештовані за те, що 1 травня у ході акції "Остання сорочка для Януковича" зняли сорочки на площі Свободи і поклали їх біля головного входу в будинок обладміністрації, протестуючи в такий спосіб проти політики діючого уряду.

На думку Філенка, "ні міліція, ні суд, ні влада в цьому випадку не мали жодних підстав для затримання Варченка та Золотарьова відповідно на 10 та 15 діб". "Вони просто демонстрували м’язи, маючи на меті залякати учасників маніфестацій", - вважає депутат.

"Ми щасливі, що Варченка та Золотарьова випустили на свободу, бо перебування хоча б з півгодини в такому закладі, як СІЗО, несе небезпеку для нормальної людини", - пояснив він.

"Всі знають, що з ними могли б зробити зеки, тим більше без доступу адвокатів та членів родин. В результаті цієї ситуації з арештом активістів блоку Віктора Ющенка, Україна, фактично, отримала ще двох політв’язнів – Варченка та Золотарьова", - зазначив Філенко.

Сам Іван Варченко сказав, що після їх виходу із-під арешту відбувся пікет Харківської обласної держадміністрації, оскільки ця справа має продовження: "Зараз на руках у активістів блоку Віктора Ющенка є вже 7 повісток до того ж самого Київського районного суду міста Харкова, але вже внаслідок їхнього протесту проти нашого арешту".

За словами Варченка, "ми стали об’єктами чергової апробації методів політичного переслідування".

"Нас заарештували не тому, що ми начебто образили гідність Януковича, а тому, що ми просто займаємося політикою не в тій партії, в якій можна. У нас є влада, якій можна розливати горілку і робити що завгодно, і є опозиція, якій навіть піднести "останню сорочку" Януковичу не можна", сказав він.

Читайте також:

Ющенківцям, що принесли Януковичу "останню сорочку", зменшили строк

У Харкові ющенківці грають на нервах у губернатора

"Наша Україна" установить імпровізовані нари в Харкові

Харків'ян, що 1 травня хотіли подарувати Януковичу "останню сорочку", заарештували на 10 діб

Ющенко не прийшов на караоке, Янукович - за сорочкою, а Кучма - за "кучмовозом"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування