Зінченко: "Наша Україна" - не янголи, але Медведчук влаштував середньовіччя

Вівторок, 1 червня 2004, 13:52
Голова робочої групи з перевірки подій у Мукачевому Олександр Зінченко заявляє про необхідність адміністративного покарання всіх посадовців, причетних до порушень у Мукачевому.

Про це він заявив у вівторок, виступаючи у парламенті зі звітом щодо подій навколо виборів у Мукачевому.

За словами Зінченка, ситуація в Мукачевому стала виявом "системної хвороби влади", "зрощення криміналітету, влади і правоохоронних структур", що становить загрозу Конституції.

"Це спроба встановити середньовіччя в ХХІ столітті", - додав він.

Він наголосив, що робоча група залишає в силі свої попередні висновки, які за цей час лише підтвердилися додатковими фактами.

Зінченко зазначив, що підтверджено факти переслідування за партійною ознакою у місті до і після виборів. Комісія продовжує наполягати на тому, що вибори фальсифіковано, а сесія міськради, що затвердила Нусера мером є незаконною, і вимагає слідчого реагування.

В той же час він висловив здивування бездіяльністю прокуратури, зазначивши, що слідство не дало висновки по жодному з епізодів.

"Якщо під сумнів поставлені результати у 12 дільницях, то чи не достатньо цього для оголошення виборів недійсними? Хіба не можна порівняти протоколи виборів на дільниці №4 з записом слів голови комісії на відеоплівці", - запитав Зінченко.

Він також висловив обурення рішенням Ужгородського суду, який визнав результати виборів дійсними, при цьому навіть не поцікавившись матеріальними доказами.

Голова робочої групи закликав парламент "виявити волю і вимагати розслідування подій у Мукачевому до кінця".

Говорячи про політичні висновки щодо подій у Мукачевому, Зінченко відзначив, що конфлікт розпочався ще на попередніх виборах.

"Так, з боку різних учасників виборчих перегонів, зокрема, і "Нашої України", були помилки, випадки далеко не янгельської поведінки. Тут є предмет для політичного несприйняття, але не для звинувачень", – зазначив він.

"Але з боку СДПУ(о) бажання протягти потрібного кандидата було підкріплене і адміністративно, і правоохоронно, і судово. Адже весь комплекс владних структур на Закарпатті тотально контролюється СДПУ(о). І всі ці структури були активно задіяні в реалізації мукачівської справи", - наголосив він.

При цьому Зінченко також підкреслив, що всі дії "не могли не координуватися Закарпатською адміністрацією", "визначальні рішення ухвалювалися в Києві, бо саме тут знаходиться центр антикризового менеджменту".

"Ми маємо постійно повертатися до цих подій та здійснювати тиск на представників владних структур, щоб таке більше не повторилося", - зазначив віце-спікер.

Найперше, за його словами слід досягти, щоб всі посадовці, які допустили ці порушення понесли адміністративні покарання.

По-друге, ретельно в межах законодавства контролювати процес розслідування, вимагати результатів і вживати заходів в разі затягування.

По-третє, "терміново ліквідувати дірки у виборчому законодавстві", замислитися над створенням парламентського моніторингу за виборчим процесом, зазначив Зінченко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...