Сержант з Мукачевого відтворює події ночі погрому

Вівторок, 1 червня 2004, 16:31
У вівторок Верховна Рада втретє розглядала події у Мукачевому. Однак цього разу силовикам не вдалося піти просто так – уповноважена з прав людини Ніна Карпачова зачитала з трибуни парламенту заяву сержанту мукачівської міліції. Він стверджує, що його начальство прямо причетне до зникнення бюлетенів та протоколів.

Сам сержант Джумеля в цей час перебував на балконі парламенту. В кінці виступу Карпачова звернулася до нього, чи підтверджує він зачитану нею заяву. Сержант підтвердив. Після чого "Наша Україна" заблокувала трибуну, вимагаючи голосування за постанову про звільнення генерального прокурора Геннадія Васильєва.

Нижче подається текст заяви Джумелі, відтворений за виступом уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової, згідно із стенограмою Верховної Ради.



"Я, Джумеля Михайло Іванович, сержант міліції Мукачівського міського відділу внутрішніх справ, родом з багатодітної бідної закарпатської родини. Вже два роки служу в роті патрульно-постової служби міліції. Те, що я хочу розповісти сьогодні народним депутатам, істина правда. І тому готовий за все сказане, як у нас заведено в горах, побожитися на Біблії.

В ніч з 19 на 20 квітня цього року, коли відбулося викрадення виборчих бюлетенів, я особисто чергував у приміщенні міської ради біля вхідних воріт. Того дня у цьому приміщенні працювала слідча комісія Верховної Ради на чолі із заступником Голови Верховної Ради України Олександром Зінченком.

Близько пів на дванадцяту ночі Олександр Зінченко, а з ним голова Закарпатської обласної ради та декілька народних депутатів України покинули приміщення міської ради. Хвилин через 20 після цього до приміщення зайшов (увага!) заступник начальника відділу міліції по громадському порядку підполковник Василь Швенда.

З ним також були: радник тодішнього виконуючого обов'язки міського голови Опачка Андрій Лагойда та незнайомий мені чоловік невисокого зросту, русявий, років тридцяти.

Лагойда взяв у сторожа ключі від головних і тильних воріт. Це дуже здивувало сторожа, бо таке ніколи раніше Лагойда не робив. Потім всі ці троє піднялися нагору у приміщення.

Там уже знаходився старший наряду капітан міліції Василь Котубей. Капітан Котубей спустився до нас із сторожем і наказав мені нести службу біля секретної кімнати номер 52, де знаходилися виборчі бюлетені. Я піднявся на другий поверх і став охороняти цю кімнату. Вона була опечатана і, скоріше за все, знаходилася під сигналізацією, бо горіла червона лампочка.

Хвилин через 10 після початку мого чергування до мене підійшов заступник начальник міськвідділу Швенда і сказав покинути це місце і повернути до вхідних воріт. Я спустився вниз, де був ще один співробітник нашої роти сержант Іван Пинзеник та сторож. Троє інших міліціонерів несли службу біля тильних воріт.

В цей час на перший поверх спустилися двоє заступників начальника міськвідділу: підполковники Швенда і Корнєєв. Підполковник Швенда наказав трьом міліціонерам, які несли службу біля тильних воріт, залишити їх і піти патрулювати в місто. Таким чином, ворота залишилися без охорони, яка зазвичай там є.

Також він віддав наказ залишити приміщення міськради сержанту Пинзенику. Після цього і самі заступники начальника міськвідділу Швенда і Корнєєв залишили приміщення міськради.

Близько 2-ої години ночі сторожу було повернуто ключі від головних та тильних воріт радником тодішнього виконуючого обов'язки міського голови Логойдою, який потім разом з незнайомим чоловіком, що мав русяве волосся, теж залишили приміщення міськради.

Таким чином, ключі знаходилися у них майже 2 години. У 2.15 ми почули настирливі довгі дзвінки з тильних воріт і втрьох - я, сторож, капітан Кутебей - побігли туди. Сторожів охороньової автостоянки, яка поруч з воротами міськради, повідомили нас, що біля тильних воріт знаходилися кілька незнайомих людей, але їх там вже не було.

Коли ми повернулися назад, то побачили світло на другому поверсі, якого там не мало бути. Сторож і капітан Кутебей негайно піднялися нагору. Через кілька хвилин повернувся сторож, який був в шоці і сказав, що розбита секретна кімната, де зберігалися бюлетені, а також побито чергового у другій приймальні.

Капітан Кутебей негайно викликав по телефону слідчо-оперативну групу, а сам залишився охороняти місце події. Проте, першими вже через 10-15 хвилин на місце прибули начальник міськвідділу полковник Валерій Дерновий і його заступники Швенда і Корнєєв. І тільки через 5-7 хвилин прибула оперативно-слідча група. О 8-ій годині ранку я закінчив своє чергування, а ця група ще продовжувала працювати.

Шановні народні депутати, мене дуже схвилювали події цієї ночі, тому, коли перший заступник генерального прокурора Кудрявцев прибув до Мукачевого, я за власною ініціативою звернувся до нього та дав пояснення, але конкретної реакції з боку прокуратури щодо виклику мене та очних ставок так досі і не сталося, нібито моя інформація виявилася непотрібною нікому.

Сподіваюся, що ця інформація оголошена у Верховній Раді України допоможе встановити істину щодо подій, які мали місце у моєму рідному місті Мукачеве".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News