Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гонорар від Пінчука покрив Кларку всі дорожні витрати

Середа, 2 червня 2004, 17:05
Віктор Пінчук організував візит американського генерала Уеслі Кларка до України для формування іншого іміджу держави на Заході.

Як сказав сам Кларк журналістам під час прес-конференції у середу, він приїхав на запрошення Пінчука, який є його "колегою" в "Міжнародній кризовій групі" (International Criss Group), некомерційній неурядовій організації, що займається розробкою шляхів вирішення міжнародних конфліктів.

За словами американського політика, Пінчук "довгий час звертався з проханням приїхати в Україну", тому що на Заході про неї часто пишуть "не так, як вона на це заслуговує".

Візит генерала Уеслі Кларка в Україну відбувся за рахунок гонорару, отриманого від Віктора Пінчука. "Мій візит відбувся за рахунок оплати за публічний виступ", - сказав Кларк.

Крім того, додав генерал, він розглядає цей візит як можливість "поділитися думками" з цілої низки питань, що стосуються передусім взаємовідносин України та НАТО.

Кларк позитивно оцінив зміни, що відбуваються в Україні, а також наголосив на підтримці ухваленого Україною і її президентом рішення щодо вступу в НАТО як стратегічної мети.

Разом з тим генерал конкретизував ті умови, які наблизять Україну до членства в НАТО.

Перш за все, на його думку, "Україна мала би довести до кінця реформи в оборонній сфері". Це означає подальше скорочення чисельності Збройних Сил, переведення їх на добровільну основу, а також скорочення інфраструктури з одночасним збільшенням її гнучкості.

Друге, на чому наголосив Кларк, "Україна мала би забезпечити виконання взятих на себе обіцянок зробити вибори чесними".

Наступне, на чому зупинився Кларк – "належить здійснити чимало важливих заходів у сфері спеціальних служб". Це означає, на думку генерала, передусім зміцнення їх зв'язків із західними службами та забезпечення обміну інформацією "делікатного характеру".

Крім того, "в економіці, зокрема, в сфері приватизації належить зробити подальші кроки, які б забезпечували відповідність західним стандартам", сказав Кларк.

"Поступ відбувається в усіх цих напрямках, і немає підстав сумніватися, що колись Україна стане членом як НАТО, так і Європейського Союзу", - зазначив Кларк.

Як повідомлялося, під час візиту генерал Кларк зустрівся з президентом України Леонідом Кучмою, міністром оборони Євгеном Марчуком, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

Під час ланчу, організованого міністром закордонних справ, генерал Кларк звернувся з промовою "Україна і НАТО" до представників Служби безпеки та Міноборони України.

Візит генерала Кларка – черговий в серії неофіційних візитів представників фінансової та політичної еліти США, запрошених до України Віктором Пінчуком. Як відомо, протягом останнього місяця Україну відвідали колишній радник президента США з питань національної безпеки Збігнєв Бжезинський, 41-й президент США Джордж Буш-старший. Крім того, під час нещодавнього візиту Джорджа Сороса до Києва він оголосив, що Віктор Пінчук є його партнером у меценатському проекті.

"Українська правда"

Читайте також:

Пінчук привіз екс-головнокомандувача сил НАТО в Європі

Кларк сказав Кучмі, що Україна потрапить у НАТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування