ПАРЄ НЕ РОЗГЛЯДАТИМЕ УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ В ЧЕРВНІ?

Середа, 2 червня 2004, 19:29
Доповідач моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен вважає, що Парламентська асамблея Ради Європи не розглядатиме в червні українське питання.

Про це вона заявила у середу в ефірі 5 каналу.

"В червні ми не будемо розглядати Україну на Парламентській Асамблеї. Ми матимемо зустріч з членами моніторингового комітету. Думаю, наша пропозиція полягатиме в тому, щоб продовжити моніторинг до виборів президента України", - сказала Северінсен.

Вона додала, що слід продовжити процес спостереження десь до вересня, щоб оцінити процес виборів та виборчу кампанію.

"Ми планує також приїхати в Україну під час президентських виборів, а після цього нам доведеться оцінити, чи слід нам припинити моніторинг України чи ні. Хотілось би, щоб моніторинг був припинений", - зазначила Северінсен.

Вона також сказала, що в Україні під час виборів буде багато міжнародних спостерігачів, що їй зокрема обіцяв і прем'єр Янукович, з яким вона зустрічалася у середу. Северінсен також наголосила на важливості присутності місцевих спостерігачів, зокрема від недержавних організацій.

На запитання, чи вдасться Україні провести чесні й прозорі вибори, Северінсен сказала, що "все залежить від волі кожного".

"Дуже важливо, щоб ви не повторили те, що ми бачили раніше, те, що називається неналежним використанням адміністративного ресурсу. Дуже важливо, щоб ті, хто мають посадові обов'язки для підтримання того порядку, як нам сказав заступник міністра внутрішніх справ, щоб ці люди забезпечували інтереси всіх, а не тільки тих, кого вони вважають людьми, що мають бути при владі", - наголосила вона.

Северінсен також підкреслила необхідність навчання працівників виборчих комісій, відзначивши низький рівень проведення виборів у Одесі в цьому плані. Вона додала, що саме про це йшлося на зустрічі з представниками ЦВК і прем'єром Януковичем.

Розповідаючи про зміст зустрічі з Януковичем, Северінсен відзначила, що Янукович "готовий був пообіцяти провести чесні вибори", а також пообіцяв ввести мораторій на перевірки ЗМІ та забезпечити свободу слова.

"Сподіваюсь, ви зможете цього дотриматись", - зазначила доповідач моніторингового комітету ПАРЄ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування