Guilty 29 разів

П'ятниця, 4 червня 2004, 12:13
Коли я, захекана, вскочила до будинку суду, рішення вже було оголошено. Піднімаючись на 19 поверх, де знаходиться зала судді Дженкінса, я зустріла Лазаренка і його адвокатів, які очікували на ліфт із сумним виразом обличчя. Пізніше довідалася – він визнаний винним по всіх пунктах обвинувачення.

Однак, як розповідають очевидці, поки зачитувався вердикт, Лазаренко демонстрував спокій. Зрозуміло, що він не був щасливий, але ретельно намагався зберегти обличчя. Більш того, як тільки на обрії з'явилися "камерамени", він одразу став професійно-заучено усміхатися.

Мене завжди вражав той факт, що американці, які йдуть до зали суду, старанно показують зуби, дивлячись прямо в об'єктиви камер і фотоапаратів. Цікаво, чи вдається їм когось обдурити своєю щасливою гримасою? От і Павло Іванович, напевно, за вказівкою своїх адвокатів, намагається зберігати упевнену міну при програній грі.

Хоча усміхатися особливо немає чому...

Отже, розглянувши всі пред'явлені їм докази, присяжні погодилися, що Лазаренко використовував своє службове становище для особистої наживи, змусив свого колишнього бізнес-партнера Петра Кириченка ділитися з ним у співвідношенні 50% на 50%, вступив з ним у змову, щоб переправляти нечесно зароблені гроші за кордон і використовував свої закордонні рахунки для відмивання своїх мільйонів.

Цікаво, що для того, щоб засудити Лазаренка, присяжні розглядали таке делікатне питання – чи порушував Павло Іванович у свій час українське законодавство? І прийшли до одноголосного висновку – щоб не розповідав їм адвокат Вайнберг про рідкісні таланти екс-прем'єра на поприщі приватного підприємництва і державної діяльності, мільйони Лазаренка явно нечесно зароблені. А значить, навіть нехитре переміщення мільйона з одного рахунку у Швейцарії до іншого у США називається юридичною мовою "відмиванням грошей".

Захист готує апеляцію, вірніше, апеляції у відповідь на всі можливі рішення присяжних, які були заготовлені заздалегідь. Але, здається, на таке рішення адвокати не розраховували. Коли в середу присяжні запросили 20 томів, які стосуються переміщення грошей і фінансової діяльності Кириченка, адвокати були налаштовані досить оптимістично.

Напевно, вони думали, що присяжні хочуть ще раз підтвердити свої сумніви в темній особистості головного свідка обвинувачення. Тоді ж вони в один голос заявляли, що швидкого рішення чекати не приходиться – засидателі, мовляв, серйозно підійшли до питання...

Наскільки змінився їхній тон, коли вони довідалися про вердикт, судіть самі. Вайнберг назвав рішення "юридично і фактично невірним", Горовіц у розпачі заявив, що "ніколи у своєму житті не почував себе настільки обманутим вердиктом", додавши, що його клієнт не взяв і "пенні" в українського народу (цитата AFP).

Зараз захист готує не просто апеляцію, адвокати мають намір домагатися повторного суду з вибором нових присяжних і залученням нових доказів на користь Лазаренка.

Зважаючи на все, адвокати збираються наполягати на допиті важливих свідків, у тому числі Кучми, Марчука, Пінчука й Азарова, а також на залученні як матеріального доказу плівок Мельниченка.

"Я думаю, що це важливий факт, що я не зміг сказати присяжним, який Кучма боягуз, і як Азаров швидко залишив приміщення, як сірий пацюк", - сказав Горовіц "УП", маючи на увазі допит свідків в Україні.

Американським журналістам він повідав, що "кожен свідок в Україні був затероризований українською прокуратурою", яка ретельно слідкувала за тим, які документи передавати американцям, а які – ні.

Сам Лазаренко обмежився дуже коротким коментарем. Він переконаний, що апеляційний суд "розставить все на свої місця", а оскільки в справі, як він вважає, було допущено безліч "дуже грубих юридичних помилок", то і коментувати особливо немає чого.

Лазаренко не даремно сподівається на апеляційний суд. За ним встановилася слава "ліберального" суду, а бути "ліберальним" в і без того "ліберальній" Каліфорнії – це щось таки значить. Крім того, ходять чутки про суддю – вихідця з колишнього "радянського табору", який, як твердять знавці, прекрасно "знає ціну Кучмі і тим порядкам".

Але Павлові Івановичу загрожує ще одна маленька неприємність – уряд США знову хоче запроторити його до в'язниці. Уже через півгодини після оголошення вердикту Марта Борщ клопоталася перед суддею про повернення підсудного до місцевої виправної установи.

Суддя вирішив дочекатися апеляції, а може, він згодний з думкою адвокатів, які якось сказали, що бігти Лазаренку "нікуди". Тож наразі екс-прем'єр з електронним браслетом на нозі насолоджується зручностями скромної квартири в Сан-Франциско.

Наступна зустріч адвокатів і прокуратури за участі судді призначена на 15 липня. Поки невідомо, скільки років в'язниці грозить Лазаренку з огляду на небезпечний для нього вердикт – рішення про це ухвалить суддя. Максимальний термін – 20 років ув'язнення. І як повідомили УП фахівці в місцевому судочинстві, суддя може взяти на обмірковування 2-3 місяці.

Що означає цей вердикт для України, пояснять українські політики. Не знаю як хто, а я б на місці Бакая, Суркіса й інших, не стала б ризикувати і домагатися візи до США. Хто його знає, що може трапитися?

А поки Лазаренко вніс свій внесок у формування іміджу України в США. До цього найцікавішим фактом його біографії для американської публіки була купівля будинку, який колись належав Едді Мерфі, за 6,7 мільйонів доларів готівкою.

Тепер про нього американська преса завжди буде писати так: "Екс-прем'єр України Павло Лазаренко став другим після президента Панами Мануеля Норьєгі лідером іноземної держави, який є засудженим американським правосуддям".



Читайте також усі подробиці судового процесу над Лазаренком в США


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування