ДЖЕНКІНС ЩЕ МОЖЕ СКАСУВАТИ ВИРОК ЛАЗАРЕНКУ?

П'ятниця, 4 червня 2004, 12:42
Судове засідання у справі Лазаренка у суді Північного округу штату Каліфорнія (США) не закінчено і вирок українському екс-прем'єру в деяких пунктах може бути змінено суддею Дженкінсом.

Про це повідомила 4 червня у зверненні до ЗМІ київський адвокат українського екс-прем'єра Марина Довгопола, зазначивши, що суддя Мартін Дженкінс призначив наступне судове засідання на 16 вересня 2004 року.

За її словами, судове засідання в суді першої інстанції буде продовжуватись ще "досить тривалий час", незважаючи на те, що 3 червня 2004 року у цій справі прийнято лише вердикт присяжних, які висловили свою думку "винен" щодо тієї частини обвинувачень Лазаренка, які раніше не було скасовано суддею.

Довгопола відзначає, що це пов’язано з тим, що суддею до винесення вердикту присяжних "не було розглянуто та вирішено по суті велику низку клопотань захисників Лазаренка, які було заявлено ними до суду впродовж останніх півроку".

"Суддя, керуючись законом, та за погодженням із сторонами процесу визначив саме такий план роботи – спочатку він хотів почути думку журі стосовно тієї частини обвинувачень, які не було знято ним раніше (як відомо, 7 травня 2004 року суддею було скасовано майже половину обвинувачень, пред’явлених прокуратурою Лазаренку), а після цього знову повернутися до розгляду важливих юридичних питань у справі", - зазначає Долгопола.

Вона наголошує, що в четвер, після винесення вердикту присяжних, суддя Дженкінс офіційно підтвердив та заявив, що судовий розгляд не закінчено, оскільки "залишилися невирішеними багато юридичних питань".

"Під час судового засідання, яке заплановано на 16 вересня 2004 року, суддя має переглянути чисельні юридичні недоречності та суперечності у справі", - додала вона.

В той же час адвокат Вайнберг пояснив, що згідно з американським законодавством, суддя має право, за наявності належних підстав, вже навіть після вердикту журі повністю скасувати те чи інше обвинувачення за "правилом 29", як це було ним вчинено 7 травня 2004 року, або за інших законних підстав.

За словами американського адвоката Дорона Вайнберга, більшість обвинувачень на адресу Павла Лазаренка, стосовно яких присяжні сказали – "винен", буде знята суддею Мартіном Дженкінсом, який веде дану справу, оскільки захист вже раніше подав до суду достатні та безперечні докази.

"На думку американських адвокатів, вердикт присяжних не є таким, що базується виключно на нормах американського законодавства. Більшою мірою він відображає емоційну думку присяжних стосовно цієї складної для них справи", - зазначає Долгопола.

Вона нагадує, що згідно з американським процесуальним законодавством, остаточне рішення щодо кожного окремо обвинувачення буде прийнято виключно суддею Мартіном Дженкінсом.

"Тобто, на сьогодні є вердикт журі, але немає вердикту суду. Захисники Лазаренка переконані, що остаточне рішення суду Північного округу штату Каліфорнія у справі Павла Лазаренка буде суттєво відрізнятись від вердикту журі. Адвокатами продовжується наполеглива робота для того, щоб Лазаренко був виправданий судом першої інстанції стосовно тих обвинувачень, які залишаються", - наголошує Долгопола.

За твердженням адвокатів, захист має суттєві юридичні та фактичні підстави отримати позитивне для Лазаренка рішення вже в суді першої інстанції, можливо, навіть без звернення до апеляційних органів, додає вона.

Як відомо, у четвер суд присяжних визнав Лазаренка винним за всіма 29 пунктами обвинувачення. Лазаренко обвинувачувався в змові, відмиванні грошей, шахрайстві при переказі коштів і переміщенні украдених грошей у США.

Читайте також:

СУДДЯ ВІДМОВИВСЯ ПОВЕРНУТИ ЛАЗАРЕНКА ДО В'ЯЗНИЦІ

У США ЛАЗАРЕНКА ВИЗНАЛИ ВИННИМ ПО ВСІХ ПУНКТАХ ЗВИНУВАЧЕННЯ

Присяжні серйозно узялися за справу Лазаренка, попросивши маркери й папір

ЛАЗАРЕНКУ НЕ ВАРТО ЇХАТИ З США. ЙОГО ШУКАЄ ІНТЕРПОЛ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News