Депутати хочуть знати, чи може СБУ заборонити СДПУ(о)

П'ятниця, 4 червня 2004, 17:15
Народний депутат з "Нашої України" Сергій Терьохін наголошує на необхідності направити запит СБУ щодо наявності або відсутності "елементів фашистської спрямованості СДПУ(о)".

Так Терьохін прокоментував підтриманий парламентом запит голові Верховної Ради Володимиру Литвину щодо правомірності відмови в реєстрації проекту постанови, де міститься таке доручення СБУ.

"Якщо СБУ дійсно знайде елементи фашистської спрямованості у політиці СДПУ(о), на що вказує багато різноманітних прямих та побічних факторів, у тому числі поведінка членів партії у Мукачевому, у Львові, в Ужгороді, тоді діятиме чітка судова процедура, оскільки закон про політичні партії передбачає заборону заснування партій, які сповідують в тому числі фашистські ідеології", - зазначив Терьохін.

Терьохін розповів, що при розгляді питання про події у Мукачевому член фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич поставив запитання заступнику голови СБУ, чи є у Служби безпеки відомості про фашистську спрямованість СДПУ(о).

"У зв’язку з тим, що відповідь не була отримана паном Шуфричем, а ця відповідь є напрочуд важливою для усіх громадян України, я запропонував разом з іншими народними депутатами , які підписалися під проектом Постанови прийняти ВР рішення про те, щоб доручити СБУ підтвердити або спростувати відомості про те, що СДПУ(о) є партією фашистської спрямованості", - зазначив Сергій Терьохін.

Він підкреслив, що до того часу, поки Верховна Рада не отримає підтверджуючої інформації або інформації, яка б спростовувала такі відомості, фашистська спрямованість СДПУ(о) ще не доведена.

Авторами проекту постанови є народні депутати Сергій Терьохін, Володимир Бондаренко, Андрій Шкіль, Тарас Стецьків та Михайло Косів, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Як вже повідомлялося, 13 травня помічники Терьохіна спробували зареєструвати проект постанови Верховної Ради України "Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність". Але, за інформацією депутата, служба реєстрації документів ВР дуже перелякалися і сказали, що не зареєструють цю постанову, поки спікер Литвин, якому служба реєстрації направила офіційне звернення щодо можливості зареєструвати цей законопроект, не дасть своє добро.

Тоді Терьохін також повідомляв, що через півгодини після того, як ці документи принести в службу реєстрації, помічникам народного депутата Терьохіна, які не мали жодного відношення до авторства цієї постанови, а лише намагалися її зареєструвати, подзвонили помічники одного з депутатів – членів СДПУ(о) і спитали: "Чи хочете, щоб вам відкрутили голову, якщо ходитимете надалі реєструвати цей документ?"

Читайте також:

Помічники СДПУ(о) погрожують помічникам Терьохіна за спробу поєднати СДПУ(о) і фашизм

Шуфрич запитав у СБУ, чи правда, що СДПУ(о) – це фашисти?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування