Саміт НАТО в Стамбулі не обіцяє Україні нічого доброго?

Субота, 5 червня 2004, 19:03
Україна не стане в осяжному майбутньому членом НАТО, а саміт альянсу в Стамбулі лише віддалить її від інтеграції до цієї організації.

Таку думку в ефірі української служби Бі-Бі-Сі висловив заступник директора програм оборони і безпеки європейського відділення аналітичного центру "Ренд" Стефан де Шпігелер.

Базований в США, "Ренд" вважається там чи не найвагомішою організацією, яка опікується питаннями політики і безпеки в світі.

За словами де Шпігелера, він "ще скептичніше налаштований до майбутнього України в НАТО, аніж до відносин Києва з альянсом".

"Особливо напередодні саміту в Стамбулі, коли Сполучені Штати намагаються винести на порядок денний так звану Стамбульську ініціативу щодо країн Центральної Азії. Це означає, що центр впливу всередині НАТО зміщується зі Східної Європи на Південь", - сказав де Шпігелер.

"То ж на саміті в Стамбулі перспектива інтеграції України до НАТО радше віддаляється, аніж наближується. Нинішні стосунки між Брюсселем та Києвом залишаться на тому ж рівні, можливо, навіть дещо інтенсифікуються. Проте глобальний світовий контекст робить значення України менш вагомим, ніж кілька років тому", - зазначив де Шпігелер.

Він також підкреслив, що багато країн Заходу "зараз чекають на вибори президента в жовтні як на сигнал, що Україну можна сприймати більш серйозно, ніж це було досі".

"Не все зміниться з виборами, але легітимність виборчого процесу не можна випускати з уваги. Разом із тим, зараз всередині НАТО відбувається багато процесів, які, на моє переконання, здебільшого працюють не на користь Києва", - сказав де Шпігелер.

На його думку, "ускладнення трансатлантичного співробітництва між США та Європою, а також невиправдані очікування щодо операції в Іраку роблять розширення НАТО проблемним".

На питання, чи є запрошення Кучми на саміт НАТО в Стамбулі амністією українській владі, експерт зазначив: "Це можна сприймати як амністію".

"Україна надто велика, щоб її ігнорувати. Але варто відрізняти програми допомоги, які провадить НАТО в Україні, від основного завдання альянсу. Ним є кризовий менеджемент врегулювання конфліктів у світі. На саміті НАТО в Стамбулі більший акцент робитиметься не на програмах допомоги на кшталт підтримки військових реформ в Україні, як це було в Празі, а на цьому "кризовому менеджементі".

Під час розмови де Шпігелер також висловив здивування, чому так довго НАТО узгоджувало з Україною використання літаків "Руслан" для потреб Альянсу.

"НАТО має велику проблему з забезпеченням стратегічних авіаперевезень, а українські літаки дешевші від американських. США мають достатньо машин для стратегічних транспортувань, але кількість військових операцій просто неймовірно збільшилася. То ж навіть США сьогодні не в стані знайти додаткові літаки для перевезень".

"Можливо, тут і є якісь політичні перепони або промислові інтереси, але питання стало таким нагальним, що воно вирішується зараз у швидкому темпі. Будь-яка подібна пропозиція на ринку має бути використана, а українська пропозиція є досить гарною", - додав експерт.

Угода про це має бути підписана 7 червня в Варшаві, де відбудеться засідання міністрів оборони країн-членів НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування