Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Британські аналітики оптимісти, якщо Кучму замінить Ющенко

Вівторок, 8 червня 2004, 10:51
Британські аналітики компанії "Economist Intelligence Unit" вважають, що економічні та політичні реформи в Україні пришвидшаться з відходом президента Леоніда Кучми.

Вони також наголошують на тому, що саме Кучма є головною перешкодою розвитку України, повідомляє радіо "Свобода".

Західні оглядачі не втрачають надії на те, що президентські вибори в Україні відбудуться і призведуть до зміни президента.

Однак вони попереджають, що навіть якщо в результаті виборів до влади прийде лідер опозиції реформатор Віктор Ющенко, і навіть якщо президентські повноваження не будуть обмежені, влада олігархів у парламенті сильно обмежуватиме швидкість реформ.

З перемогою Віктора Ющенка експерти пов’язують оптимістичний прогноз економічного розвитку.

Аналітики також переконані, що до жовтня триватиме жорстока боротьба за ухвалення конституційної реформи у варіанті Банкової, хоча і з можливими змінами.

Економічне зростання в Україні, на думку аналітиків, попри всі політичні баталії відбуватиметься швидкими темпами. До травня воно сягнуло 13%, а за підсумками року буде не менше минулорічних 9%.

Проте перспектива зростання у подальших роках залежатиме від швидкості реформ, особливо необхідних у енергетичній галузі та у звільненні економіки від надмірної регуляції.

У зовнішньоекономічній сфері Україні, на думку британських фахівців з компанії "Economist Intelligence Unit", слід остерігатися падіння економічного зростання в Росії, яке буде пов’язане зі зниженням світової ціни на нафту.

Росія залишається найбільшим українським експортним ринком, тож охолодження кон’юнктури там призведе до зменшення українського експорту.

З іншого боку, оглядачі вважають, що Україна зможе виграти від зростання цін на сталь у світі, від яких залежить 30% українських експортних надходжень.

У зв’язку з цим експерти раніше звертали увагу на приватизацію підприємства "Криворіжсталь", яке є одним з найбільших в Україні та надзвичайно прибутковим. Передача його з державного активу до рук двох найвпливовіших українських олігархів була б, на переконання фахівців, втратою для української економіки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування