ЕКСПЕРТИЗА ПЛІВОК МЕЛЬНИЧЕНКА ЗАВЕРШИТЬСЯ ПЕРЕД ВИБОРАМИ

Вівторок, 8 червня 2004, 11:28
Наприкінці серпня Генеральна прокуратура України має отримати результати міжнародної експертизи плівок майора Мельниченка.

Група спеціалістів у галузі фоноскопії уже здійснила свій другий візит до Києва, повідомляє Інститут Масової інформації, посилаючись на литовського експерта Дернардаса Шална, який входить до складу робочої групи.

За його словами, спеціалісти перебували в Україні з 3 по 9 травня.

Крім Шални до складу комісії з дослідження записів майора Мельниченка входять двоє спеціалістів з Росії та троє співробітників Київського науково-дослідницького інституту судових експертиз, зокрема, лабораторії з фоноскопічних досліджень.

За словами литовського експерта, експерти досліджують 30 годин "записів Мельниченка", зроблених у 2000 році.

На запитання, з оригіналами чи з копіями працюють фахівці пан Шална відповів: "Те що нам дали, те і є. Ми досліджуємо оригінали. А які оригінали – ті самі чи ні? Що отримали, то й отримали. Ми ж не можемо вимагати інших".

Нагадаємо, що під час першого візиту експертів в Україну виникали питання, які саме матеріали досліджуватимуть експерти, адже, як стверджують Микола Мельниченко та колишній голова парламентської тимчасової слідчої комісії у справі Гонгадзе Олександр Жир, жодних матеріалів вони до Генеральної прокуратури України не передавали.

У розмові Шална повідомив, що для дослідження записів відведений термін до кінця серпня 2004 року. За його словами, свої заключні висновки експерти передадуть слідчому Генеральної прокуратури України з особливо важливих справ. Наразі тривають домовленості щодо останньої третьої зустрічі фахівців.

Прес-секретар Генпрокуратури Оксана Соколова зазначила, що в процесі слідчих дій прес-служба не отримує від слідчих жодної інформації. "Навряд чи хтось зараз коментуватиме ситуацію", - додала вона.

"Ми більше розповідаємо своїй пресі, коли в нас проходять резонансні справи, проте не я один проводжу це дослідження й намагаюся, наскільки це можливо, бути коректним. Оскільки я, як іноземний спеціаліст, присягнув за українськими законами, що не розголошуватиму секретної інформації", - розповів Шална.

Нагадаємо, що до України направили фахівців з Робочої групи судової експертизи мови та аудіозапису (FSAAWG) при Європейській мережі інститутів судової експертизи (ENFSI) на запрошення української сторони. Загалом до FSAAWG входять 30 членів з 20 країн світу.

Як повідомив пан Шална, він як раз цими днями повернувся з Толедо (Іспанія), де відбувалася конференція ENFSI, на якій обговорювалися результати діяльності міжнародних експертів і плани на майбутнє.

Дернардас Шална має 12 років досвіду роботи криміналістом, а з дослідження мовних сигналів понад 20 років.

Як уже повідомлялося, попередній візит експертів до Києва відбувся 23-25 березня 2004 року.

Дослідження "плівок Мельниченка" проводитиметься на техніці, яку закупила українська сторона в Америці, Литві та Росії.

Читайте також:

850 000 будуть витрачені не тільки на експертизу плівок Мельниченка

Навіщо уряд виділив 850 000 на плівки Мельниченка?

ЯНУКОВИЧ ДАВ МІЛЬЙОН НА НОВУ ЕКСПЕРТИЗУ ПЛІВОК МЕЛЬНИЧЕНКА

Мельниченко готовий допомогти витратити 850 000, виділених Азаровим

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування