Ющенко хоч і живе в "тоталітарному режимі", але готується до перемоги

Вівторок, 8 червня 2004, 16:32
Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко заявив, що високо оцінює свої шанси на перемогу на президентських виборах.

Про це він заявив під час перебування з робочим візитом у Вільнюсі у складі делегації депутатів - членів міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та сейму Литовської республіки "Україна - Литва", повідомляє прес-служба Віктора Ющенка.

Він переконаний, що світ чекає від України демократичних виборів, і що нашим сусідам дуже важливо, яку дорогу обере Україна в жовтні цього року. "Важко бути партнером країни з тоталітарним режимом".

Метою візиту є підготовка другого засідання міжпарламентської асамблеї сейму та Верховної Ради. У Вільнюсі Ющенко зустрівся з тимчасово виконуючим обов'язки президента Литви Артурасом Паулаускасом.

Під час зустрічі Ющенко зазначив, що для України є дуже цінним досвід Литви на шляху до ЄС. За словами Ющенка, ще сім років тому ці дві країни були в однакових стартових умовах щодо інтеграції в Євросоюз. Проте "для Литви ця дорога була короткою і благополучною. Те, що сьогодні ця держава входить до ЄС - це данина її соціальним і демократичним стандартам. Тоді як буксування України на цій дорозі спричинені лише її власними помилками", - переконаний Віктор Ющенко.

Також українську делегацію цікавив досвід адаптації національного законодавства країн до європейських стандартів. За словами литовської сторони, за останні три роки сейм затвердив понад тисячу законопроектів та поправок до законів, аби наблизити законодавство своєї держави до європейських вимог.

На зустрічі йшлося і про важливість спеціальної сільськогосподарської політики, яка набула особливої актуальності після приєднання Литви до ЄС. Ющенко заявив, що цей досвід важливий і для України, бо в нашій економіці аграрний сектор грає вагому роль.

Він також підкреслив, що його фракція дуже цінує характер відносин між Литвою та Україною, зокрема позицію Вільнюса щодо європейських перспектив нашої держави. Проте ці відносини мають бути ще місткішими й активнішими, і цьому повинна посприяти спільна робота парламентів обох країн, вважає Ющенко.

Делегація Верховної Ради також зустрілася із литовськими депутатами - представниками міжпарламентської асамблеї "Україна-Литва". Лідер "Нашої України" наголосив, що саме його фракція ініціювала створення тристоронньої міжпарламентської асамблеї "Україна - Польща - Литва".

Ющенко назвав підготовку до неї серйозною ділянкою роботи. "Сьогодні для нас важливо вести мову про євроінтеграцію та її складові - демократичні процеси в країнах. Польща і Литва є стратегічними партнерами України. Активні міжпарламентські відносини позитивно впливають на двосторонні взаємодії між нашими державами", - сказав Ющенко.

Лідер "Нашої України" висловив сподівання, що вже цього року ми станемо свідками установчих зборів міжпарламентської асамблеї "Україна - Польща - Литва" і запропонував провести їх восени у Києві. На його думку, робота асамблеї серйозно впливатиме на активізацію відносин між парламентами трьох країн. На сьогодні міжпарламентські асамблеї існують у форматах "Україна - Литва" та "Україна - Польща".

Сторони обговорили також майбутні вибори до Європарламенту. Вони стануть для литовців першими і відбудуться 13 червня.

До складу української делегації входять також народні депутати Олег Рибачук, Олександр Третяков, Микола Катеринчук та Сергій Бичков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування