Ослунд каже, що краще продати "Криворіжсталь" Пінчуку і Ахметову, ніж залишити державі

Середа, 9 червня 2004, 11:05
Відомий економіст, колишній радник українського уряду, а нині директор програм по Росії та Євразії Фундації Карнеґі Андрес Ослунд не вбачає нічого поганого у тому, що "Криворіжсталь" може дістатися українським олігархам.

Найголовніше, на його думку, віддати завод у приватні руки, сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Ослунд погоджується з поширеною думкою про те, що олігархи намагаються купити завод зараз, напередодні виборів, бо не очікують, що президент Кучма контролюватиме ситуацію після виборів.

Але при цьому Ослунд не вбачає нічого поганого у тому, що "Криворіжсталь" дістанеться українським олігархам, хоча і зазначає, що проведення конкурсу мало б бути чесним: "Нічого поганого у тому, що вони куплять комбінат, немає, але погано те, що вони можуть це зробити у змові проти інших учасників конкурсу
з-за кордону".

На відміну від інших західних оглядачів, Ослунд вважає, що західні інвестори спокійно поставляться до продажу "Криворіжсталі" внутрішнім інвесторам: "Гадаю, ринки сприймуть це спокійно і вважатимуть, що добре, що компанію приватизують взагалі, а не продовжують тримати у державних активах".

"Це можна порівняти з приватизацією "Славнєфті" в Росії, коли "ТНК" та "Сібнєфть" купили компанію кулуарно за дві третини її ринкової ціни. Але ціна все одно була високою, і головне, що підприємство приватизується, а не те, як воно приватизується", - зазначив експерт.

Ослунд говорить, що місцеві інвестори в Росії, Україні, Казахстані довели, що вони часто є кращими господарями, ніж іноземці, особливо, коли йдеться про господарювання у таких непростих умовах, як у країнах з перехідною економікою.

Проте, на думку інших оглядачів, саме прихід іноземних компаній і змінює умови господарювання у пострадянських країнах у бік цивілізованого ринку.

Головними фаворитами тендеру на купівлю 93% акцій компанії "Криворіжсталь" оглядачі називають двох найбільших українських олігархів, пов’язаних із Президентом Леонідом Кучмою – Рената Ахметова та Віктора Пінчука.

На думку оглядачів, на яких посилаються впливові західні видання, умови конкурсу виписані ніби спеціально для них. "Аукціон з продажу компанії "Криворіжсталь" - це таке шахрайство, яке вже схоже на жарт", - писав минулого тижня впливовий британський часопис "Економіст".

Читайте також:

Приватизацію "Криворіжсталі" розблокували. Гроші від її продажу підуть на кампанію Януковича?

Приватизацію "Криворіжсталі" розблокують маніпуляцією із судами?

Суд заборонив приватизувати "Криворіжсталь". Тимчасово

"Криворіжсталь" рятуватимуть від Пінчука й Ахметова через суд

"Криворіжсталь" таки дістанеться Пінчуку і Ахметову?

Працівники "Криворіжсталі" завалили Чечетова проханнями продати їх місцевим олігархам

Ющенко виступає проти приватизації "Криворіжсталі" "чуками"

"Інтерпайп" і "донецькі" об'єдналися, щоб купити "Криворіжсталь"?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування