Плющ: Ющенко може перемогти в I турі, а на Кучму чекає складне життя

Четвер, 1 липня 2004, 11:36
Екс-спікер парламенту, член фракції "Наша Україна" Іван Плющ стверджує, що за відсутності порушень, Ющенко зможе виграти вибори у першому турі.

Про це він заявив в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі в середу.

"Якщо не буде якихось серйозних порушень, якщо громадськість зуміє проконтролювати виборчий процес, то про другий тур не доведеться говорити, Віктор Ющенко виграє у першому турі. Тільки якісь фальсифікації, викривлення, якесь шахрайство може завадити одержати йому достатню кількість голосів у першому турі", - сказав Плющ.

Плющ вважає, що "Наша Україна" – така політична сила, в якій технології і штаби відіграють значно меншу роль, ніж у провладного кандидата. "Бо з іменем Ющенка національно свідомі сили пов'язують зміни на краще", - пояснює він.

"Тому хто б не очолював штаб, скільки б там не було керівників, - ці сили у чомусь іншому переконати не можна. Є інші сили – знедолені люди, котрі побачили світло у тунелі тільки тоді, коли Віктор Ющенко і його уряд зробили багато для покращення життєвого рівня людей", - сказав Плющ.

"І тому пересічний громадянин пов'язує зміни на краще саме з кандидатом Ющенком. А хто там очолює штаб і керує компанією, - це вже вторинне. Це буде війна двох команд – команди провладної і команди Ющенка", - пояснив він.

Також Плющ сказав, що влада буде намагатися збільшити кількість кандидатів "від опозиції".

"Я можу сказати точно, що від опозиції буде Віктор Ющенко, буде Петро Симоненко, буде Олександр Мороз. І цей список, я гадаю, можна буде продовжити, бо влада працює над цим списком. Я думаю, що такі кандидати "від опозиції" є, вони у розробці", - сказав Плющ.

"Я думаю, що це будуть кандидати нібито нейтральні, самовисуванці. Ну і будуть провладні. Хоча я і сьогодні не можу стверджувати, що влада остаточно визначилася з Віктором Януковичем".

"Бо останні заяви президента показують, що Леонід Данилович ще не прийняв остаточного рішення", - сказав він, нагадавши про "свідому або несвідому" заяву Кучми про те, що він поки не уявляє Україну без Кучми.

На питання, чи вірить Плющ у чутки про домовленість Мороза із адміністрацією президента, яка обумовила його рішення йти на вибори, він відповів, що "Мороз ніколи нікому не скаже про те, про що він домовляється сьогодні з владою через своїх представників".

"Треба розуміти, що Мороз ніколи не відмовиться від участі у президентських перегонах. І це сьогодні влаштовує владу, це сьогодні влаштовує самого Мороза і, може не зовсім, але у більшості і ту політичну силу, яку він представляє. Тому про що і як домовляються, - сьогодні це другорядне. Головне, що він братиме участь у виборах", - сказав Плющ.

Плющ вірить у те, що в разі фальсифікації "у людей не лишиться нічого іншого, як вийти і сказати, що ми так не голосували і ми не віримо у такі результати виборів".

"Які будуть відтінки протестів – грузинські, прибалтійські чи західноєвропейські чи суто українські – не має значення. Втрачати людям буде нічого", - сказав він.

Плющ також зазначив, що не вірить у те, що зміни до Конституції відбудуться до виборів президента. Він вважає, що владі вигідний сам процес.

На питання про долю президента Кучми та про можливість його спроби йти на третій термін або претендувати на посаду прем’єр-міністра, Плющ відповів: "Це ви запитайте Леоніда Даниловича. Я не спілкуюся з ним ні в якій формі більше двох років і моя інформація – застаріла. Суто по-людськи, я вважаю, що йому буде складно, чим би він не займався".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News