Польща думає, що Кучму покликали на саміт в Стамбул через неї

Четвер, 1 липня 2004, 12:28
Президента України Леоніда Кучму було запрошено на саміт країн НАТО до Стамбулу, незважаючи на проблеми із демократичними свободами в Україні, завдяки тиску Польщі.

Така думка висловлюється в статті польської "Газети виборчої" за підсумками саміту в Стамбулі, повідомляє Радіо Свобода.

Інша авторитетна газета "Жечпосполіта" цитує міністра закордонних справ Польщі Влодзімєжа Цімошевича, який хвалить Україну за те, що вона вже зробила чимало кроків назустріч НАТО, зокрема запровадила громадський контроль над армією.

Разом із тим усі польські коментарі відзначають, що реформування армії – це не єдина і не найважливіша перешкода на шляху зближення України з євроатлантичними структурами. Більшими проблемами є порушення основ демократії, відсутність свободи слова – це ті бар'єри, які сама Україна повинна усунути, щоб говорити про якісь конкретні терміни її реального зближення як із Заходом в цілому, так і з НАТО зокрема.

І хоч на саміті НАТО не було представлено жодного графіку наближення з Україною, та, на думку польського президента, це станеться відразу після того, як сама Україна прояснить свою ситуацію.

"Я маю надію, що після президентських виборів, а пізніше і після парламентських виборів з'явиться дуже чітка українська декларація щодо стратегії. А тоді вже, звичайно ж, почне діяти графік реального зближення", - зазначив Кваснєвський.

На думку польського президента важливим чинником є те, що участь українських військових у миротворчих місіях в Іраку, Афганістані та Косово свідчить про те, що українські збройні сили цілком можливо пристосувати до вимог НАТО.

Якщо все розвиватиметься позитивно, то перспектива зближення України з Північноатлантичним Альянсом є не такою вже й далекою – сказав Александр Кваснєвський.

На запитання журналістів "Жечпосполітої", коли Україна може вступити до НАТО, анонімні польські дипломати відповідають, що вже за 6-10 років.

Читайте також:

Індульгенція Кучмі. Без права фальсифікації виборів

Демократичні кебаби для Кучми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування