Суверенітет України важливий Росії, а НАТО – це фантики і бантики

Четвер, 1 липня 2004, 16:05
Росія є головним гарантом збереження суверенітету країн пострадянського простору, вважає голова комітету Держдуми у справах СНД і зв'язках із співвітчизниками Андрій Кокошин.

"Ми ставимося вкрай негативно до розширення НАТО на Схід за рахунок інших країн пострадянського простору. Сьогодні Росія є головним гарантом реального суверенітету держав СНД", - заявив Кокошин на прес-конференції в четвер.

За його словами, негативне ставлення до розширення НАТО на Схід пояснюється тим, що держави СНД, що вступили до НАТО, втратять частину свого суверенітету.

"Із вступом до НАТО країна втрачає частину свого суверенітету, і якщо країни ЄС мають стійку традицію державності, перехворіли проблемами націоналізму, то в країнах пострадянського простору зовсім інша ситуація", - відзначив Кокошин.

При цьому, на його думку, тільки Росія є "найбільш зацікавленою державою в зміцненні суверенітету країн СНД", зокрема України.

"Росія найбільш зацікавлена в українському суверенітеті. Нам потрібно мати стабільного, надійного партнера. Це винятково важливо для розвитку двосторонніх партнерських відносин і рішення багатьох найважливіших міжнародних проблем", - підкреслив Кокошин.

У свою чергу, говорячи про майбутні вибори в Україні, президент Фонду ефективної політики, політолог Гліб Павловський заявив, що Росія робить ставку на ті політичні сили, що об'єднають країну.

"Ставка Росії - це ставка на особистість, це ставка на ту коаліцію політичних сил, яка має шанси перемогти, не розколовши країну і зануривши її в новий хаос. Росія буде орієнтуватися скоріше на кандидата-фаворита, а не на кандидата-лузера", - сказав Павловський.

Павловський також заявив, що НАТО не може забезпечити безпеку новим країнам, що вступлять до цього блоку.

"Усе, що робиться щодо безпеки на нашому (пострадянському)просторі, робиться реально без НАТО фактично Росією й іншими країнами. Гарантами реальної безпеки на кордонах у цьому гігантському регіоні (СНД) є аж ніяк не країни НАТО, а країни СНД", - заявив Павловський.

На його думку, НАТО не в змозі виконати "того, що саме декларує".

"Не існує НАТО, до якого можна потрапити і вирішити свої проблеми. Це фантики і бантики", - сказав Павловський.

Він критично відгукнувся про самміт НАТО в Стамбулі. "Самміт у Стамбулі - це катастрофа, він порожній, беззмістовний, що не дав жодної пропозиції новим країнам, що вступили в НАТО", - заявив Павловський.

У свою чергу голова комітету Держдуми по справах СНД і зв'язкам зі співвітчизниками Андрій Кокошин заявив, що через свої великі розміри НАТО буде складніше вирішувати проблеми безпеки.

"У більшості моїх колег у Держдумі ставлення до розширення НАТО на Схід вкрай негативне, тому що воно контрпродуктивне для рішення цілого ряду найбільших задач, що сьогодні стоять перед світовим співтовариством", - заявив Кокошин.

Однією з найважливіших задач, на його думку, є боротьба з тероризмом і вирішення ситуації в Іраку, що "продовжує залишатися складною".

"Ситуація в Іраку показує, наскільки ми далекі від необхідного рівня боротьби з тероризмом", - відзначив Кокошин.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування