Україна натякає Євросоюзу, що він її дискримінує

Четвер, 1 липня 2004, 17:33
Європейська Комісія не готова до обговорення питаня про надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Про такий підсумок зустрічі міністра економіки та євроінтеграції Миколи Деркача з комісаром ЄС з питань торгівлі Паскалем Ламі повідомляє представництво України при ЄС.

Як відомо, у травні цього року європейською стороною вже було визначено проблемні питання, які заважають позитивному вирішенню даного питання у рамках антидемпінгового законодавства ЄС, йдеться у повідомленні представництва при ЄС.

Таким питанням,зокрема, було названо законодавство України щодо банкрутства та втручання держави у процес ціноутворення.

У ході зустрічі Деркача і Ламі українською стороною було наголошено, що діюче законодавство України та практика його застосування повною мірою відповідають критеріям ринковості, що визначені в ЄС, сказано у повідомленні.

Щодо втручання держави у процес ціноутворення, Деркач відзначив, що ці заходи, передусім у металургійній та хімічній промисловості, носили в Україні виключно тимчасовий характер і були направлені на забезпечення економічної безпеки держави та пом’якшення цінових шоків, викликаних зростанням цін на світових ринках.

У цьому зв’язку, зазначається в повідомленні, "українською стороною було висловлено сподівання, що після наданих роз’яснень зазначені проблемні питання можна вважати врегульованими, а отже - знятими з порядку денного переговорів сторін".

У свою чергу, як інформує представництво України при ЄС, "ЄСівська сторона виявилася не готовою до детального обговорення порушених питань, відзначивши, що потребує додаткового часу для перевірки наданої інформації, після чого українську сторону буде належним чином поінформовано".

Одночасно було висловлено пропозицію щодо продовження проведення двосторонніх зустрічей на експертному рівні, які, на переконання ЄС, "сприяють конструктивному обміну думками та інформацією, а також просуванню у вирішенні проблемних питань, а отже - наближають Україну до отримання статусу країни з ринковою економікою".

Зі свого боку Деркач відзначив певну активізацію співробітництва сторін на цьому напрямку протягом останнього часу.

Одночасно, зазначається у повідомленні, було заявлено, що українську сторону турбує той факт, що Європейська Комісія виявилася не спроможною висловити свою позицію, сформулювати конкретні зауваження та пропозиції.

На думку української сторони, "подібна неготовність до детального обговорення проблемних питань суперечить неодноразовим заявам представників ЄК щодо їх налаштованості до швидкого та інтенсивного діалогу для остаточного вирішення питання про надання Україні статусу країни з ринковою економікою".

Разом з тим, зауважується в повідомленні Представництва України при ЄС, українська сторона наголосила на "неприпустимості подальшого зволікання у прийнятті позитивного рішення щодо цього питання стосовно України, оскільки це дає підстави вважати, що Єврокомісія розглядає проблему не як технічну, що лежить в економічній площині, а як брак політичної волі та приклад застосування дискримінаційної політики подвійних стандартів щодо України у порівнянні з іншими країнами".

Ця зустріч відбулася напередодні самміту Україна-ЄС за участю президента Леоніда Кучми, який має відбутися 8 липня в Гаазі.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування