Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат Лесі Гонгадзе бачить позитив у порушенні справи за "витік" матеріалів у справі Гонгадзе

Четвер, 1 липня 2004, 18:35
Порушуючи кримінальну справу за фактом розголошення матеріалів щодо викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Генеральна прокуратура таким чином визнала їх правдивість і наявність у матеріалах кримінальної справи.

Про це заявив в інтерв'ю УНІАН адвокат матері журналіста – Лесі Гонгадзе - Андрій Федур.

Коментуючи рішення Генпрокуратури про порушення нею цієї кримінальної справи, Федур сказав, що він схвалює такий вчинок ГПУ. Але, наголосив він, порушуючи кримінальну справу за ч.2 ст.387 (у Генпрокуратурі цю інформацію підтвердили), "виникають деякі запитання та непорозуміння".

За словами адвоката, кваліфікуючи вчинений злочин за цією частиною статті, Генпрокуратура фактично визнала, що витік інформації був від людей, які в ГПУ мають доступ до матеріалів справи: "або від когось із слідчої групи, що займається розслідуванням справи, або від особи, яка здійснює нагляд.

"У разі, якщо ще хтось інший мав доступ до матеріалів справи, то це свідчить про те, що в Генпрокуратурі твориться якась вакханалія і тоді її всю треба розігнати!" – переконаний адвокат. І взагалі, додав він, після цього, що трапилося, окремі заступники Генпрокурора мали б піти у відставку.

Крім того, Федур наголосив, що "частина друга статті 387 має особливість". За його словами, кримінальна відповідальність для осіб, які розголосили дані досудового слідства або дізнання, відповідно до зазначеної статті, наступає лише у тому випадку, "якщо розголошені дані ганьблять людину, принижуючи її честь і гідність".

"Таким чином виникає запитання: про яку людину йдеться? Хто звернувся з цього приводу і чому Генпрокуратура не назве її прізвище?" – наголосив Федур.

На його думку, обираючи кваліфікацію вчиненого злочину, ГПУ прийняла "або некоректне рішення, або зробила просто так – для окозамилювання".

Федур переконаний, Генпрокуратурі слід було порушувати кримінальну справу за іншою статтею, "наприклад, за частиною 3 статті 364" (зловживання владою). В іншому разі, підкреслив співрозмовник агентства, "навіть якщо буде знайдено винного, наказати його за ч.2 ст.387 нереально бо – хто є потерпілим?"

Як повідомляв УНІАН, 22 червня прес-служба Генпрокуратури повідомила, що вирішується питання про порушення кримінальної справи за фактом розголошення даних досудового слідства у справі Г.Гонгадзе британською газетою "Індепендент".

19 червня "Індепендент" розмістила статтю під назвою "На українського президента підсилюється тиск після витоку інформації", у якій ідеться про те, що високопосадові представники влади України намагалися зруйнувати розслідування вбивства українського журналіста Гонгадзе, який начебто був убитий за наказом президента країни, та приховати причетність влади до вбивства ключового свідка, який перебував під арештом (колишнього міліціонера Ігоря Гончарова, який помер у СІЗО). Стаття, за повідомленням її автора, була написана "на підставі викривальних документів, переданих українськими правоохоронцями, занепокоєними тим, що розслідування вбивства Г.Гонгадзе придушується".



Читайте також про події навколо витоку матеріалів у справі Гонгадзе:

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ЗА РОЗГОЛОШЕННЯ МАТЕРІАЛІВ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Як обезголовлений труп та мертвий свідок повертаються з того світу, щоби полювати за лідером України

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднені допити міліціонерів "наружки"

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція

Реанімація справи Гонгадзе. Паралельно у Британії та Україні

КУЧМА НЕ БУДЕ СУДИТИСЯ З "ІНДЕПЕНДЕНТ" ЗА ЗВИНУВАЧЕННЯ У ВБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ

Статтю в "Індепендент" про справу Гонгадзе вивчають у Конгресі США

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ КАЖЕ, ЧИ АРЕШТУВАЛИ ГРОМАДЯНИНА К, ЯКИЙ НАЧЕБТО ВБИВ ГОНГАДЗЕ

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПОСТРІЛОМ У ГОЛОВУ – ТОМУ З`ЯВИВСЯ ГРОМАДЯНИН К.

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИТЬ СПРАВУ ЧЕРЕЗ ВИТІК ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ"?

Мирослава Гонгадзе: правдивість "Індепендент" доводить зникнення паспорта Георгія

ГЕНПРОКУРАТУРА: В УБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ВІРИТЬ СТАТТІ В "ІНДЕПЕНДЕНТ" ПРО СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

ДЖЕРЕЛАМ, ЯКІ ДАЛИ "ВИТІК" У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ", ПОГРОЖУВАЛО МВС

Литвин знає замовника статті в "Індепендент" про Гонгадзе. І каже, що це початок


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування