Вітренко стала третім кандидатом від лівих сил

Неділя, 4 липня 2004, 16:14
Лідер Прогресивної соціалістичної партії України (ПСПУ) Наталя Вітренко висунута кандидатом у президенти країни.

Таке рішення прийняли в неділю в Києві делегати другого етапу 14-го з'їзду ПСПУ. За висування Витренко кандидатом у президенти проголосували всі 296 делегатів.

У своєму виступі лідер ПСПУ обвинуватила соціалістів і комуністів у "опортунізмі" і об'єднанні з пропрезидентськими фракціями.

Вона також висловилася за об'єднання України, Росії і Білорусії в союз слов'янських держав.

Головною задачею партії Вітренко назвала об'єднання українського народу для захисту країни "від американської колонізації і втягування в НАТО", а також розквіт України, можливий у союзі України, Росії і Білорусі.

Таким чином Вітренко стала третім представником лівих сил, висунутих кандидатом у президенти. Раніше, у неділю з'їзди Компартії і Соцпартії висунули своїх лідерів Петра Симоненка й Олександра Мороза.

Лідер блоку Віктор Ющенко заявив про самовисування. У Запорожжі пройшов з'їзд Партії регіонів, метою якого було висування лідера партії, прем'єр-міністра Януковича кандидатом у президенти.

Вітренко в ході останньої президентської кампанії в 1999 році була єдиною жінкою серед кандидатів у президенти. Зайняла 4-і місце з 10,97% голосів серед 13-ти претендентів.

У ході передвиборної кампанії 2 жовтня 1999 року на Вітренко був зроблений замах у Кривому Розі (Дніпропетровськ область). Після зустрічі з виборцями в неї і її депутатів, що супроводжували, було кинуто 2 бойові гранати РГД-5. Вітренко одержала осколкові поранення, постраждало 44 людини.

На парламентських виборах 2002 року виборчий блок політичних партій "Блок Наталії Вітренко" (ПСПУ і Партія працівників освіти України) набрав 3,22% голосів (7-і місце з 33) і не пройшов до Верховної Ради. Перемогли 6 партій і блоків, що створили свої фракції.

На виборах до парламенту 1998 року очолювана Вітренко ПСПУ також була 7-ю, але переборола чотирьохвідсотковий бар'єр (4,04%), що дало можливість створити свою фракцію у Верховній Раді. Тоді учасниками виборів були 30 партій і блоків. До парламенту пройшли 8 партій і блоків.

Вітренко з тих пір ще кілька разів брала участь у виборах народних депутатів. Зокрема, на повторних виборах у липні 2002 року в Черкаській області (2-е місце), на проміжних виборах у грудні 2002 року в Мелітопольському районі (2-е місце).

У липні 2003 року Вітренко намагалася боротися за депутатський мандат у Чернігові, але була знята з виборів.

ПСПУ зареєстрована в липні 1996 року. Вітренко очолює її з дня утворення.

З 1974 року Вітренко була членом КПРС, потім з 1991 року - Компартії України. Після її заборони брала участь у створенні Соцпартії України.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування