У Держдепі США вважають, що в Україні "революції троянд" не буде

Вівторок, 6 липня 2004, 10:52
Жодний з ймовірних кандидатів у президенти України не користується поки підтримкою більшості виборців, і тому результат цих виборів залишається непередбачуваним.

Такий висновок на підставі опитувань, проведених у травні Київським міжнародним інститутом соціології, зробили аналітики Державного департаменту США, повідомляє Радіо Свобода.

Відсутність фаворита серед кандидатів у президенти вони пов'язують із загальним розчаруванням політикою, яке шириться українським суспільством. Більше половини виборців, наприклад, не можуть назвати політичну силу у державі, яка б відображала їхні власні погляди.

Цьогорічні президентські вибори в Україні у дослідницькому відділі Держдепу розглядають у контексті боротьби двох осіб – Віктора Януковича і Віктора Ющенка.

Водночас, у Вашингтоні відзначають, що виборці в Україні розділені у своїх симпатіях за регіональною ознакою. У той час як на Заході України підтримка Віктора Ющенка сягає 50 відсотків, то на Сході за Віктора Януковича вже готові віддати свій голос третина жителів.

Останнє, на думку американців, не випадково, оскільки, за їхніми словами, "Янукович очолює Донецький клан".

В інтерв'ю Радіо Свобода, один з авторів аналітичного звіту, Регіна Феранда, пояснила, що під кланом вони розуміють групу олігархів цього регіону, однак не змогла сказати, хто до неї належить чи чому вони вважають чинного прем'єр-міністра його главою.

Не обґрунтовують автори звіту й твердження, що головування Януковича у Донецькому клані забезпечує йому підтримку виборців не лише Сходу, але й Півдня української держави. На думку аналітиків Державного Департаменту, результат виборів буде визначений у центрально-східних областях України, де жодний з потенційних кандидатів не має чіткої переваги.

За результатами травневого опитування, чинного президента Леоніда Кучму готові втретє підтримати сім відсотків виборців, у той час як недовіру до нього висловили 80 відсотків опитаних. Водночас, американці відзначають, що жодному з кандидатів не вдалося стати антиподом режиму Кучми. Тому, на їхню думку, більше третини виборців не визначилися із своїм кандидатом чи не прийдуть на вибори взагалі.

Аналітики Державного департаменту частково пов'язують апатію українського суспільства із відчуттям високої корумпованості усіх владних інститутів. Серед найбільш корумпованих органів влади українці відзначають правоохоронні органи, Верховну Раду та суди.
Більше 70 відсотків опитуваних невдоволені також тим, як влада допомагає безробітним, забезпечує права людини та підтримує законність і правопорядок. Найбільше – до 80% - задоволених діями влади у забезпеченні продуктами, електроенергією та вчасною виплатою пенсій.

У дослідницькому відділі Державного департаменту також не впевнені, що українці розглядають майбутні президентські вибори як критичну подію у політичному розвитку держави. Тому, за висновками американців, в Україні навряд чи можлива, так звана, "трояндова революція" за прикладом Грузії.

Адже, у випадку фальсифікації виборів, лише кожний п'ятий виявив бажання взяти участь у вуличних протестах. На думку аналітиків, активність громадян залежатиме від висвітлення ходу та результатів виборів у ЗМІ та здатності виборців самоорганізуватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:09
Ціни на нафту зросли через збільшення економіки Китаю та напруженість на Близькому Сході
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
Усі новини...