У Німеччині думають, що Янукович розплатиться з "донами" і Пінчуком заводами

Вівторок, 6 липня 2004, 20:38
Вибори президента України німецька газета "Die Welt" вважає змаганням реформатора Віктора Ющенка і ставленика Кучми та кланів Віктора Януковича.

Про це ідеться у статті "В Україні задзвонили дзвони по Кучмі", переклад якої наводить сайт Іносмі.

"Ющенко, з яким свої надії пов'язують реформатори, був у 2000-2001 роках прем'єр-міністром і завоював у той час велику популярність, обмеживши прибуток олігархічних кланів, які правили країною, і домігшись, щоб мільйони людей отримували вчасно зарплату, яка не виплачувалася місяцями".

"Янукович, навпроти, уособлює людей, що виступають у цілому за збереження нинішнього статус-кво", - пише автор.

"Die Welt" стверджує, що Янукович спирається на Партію регіонів та "деякі олігархічні угруповання, насамперед, на донецький клан, а також на групу Віктора Пінчука, зятя чинного президента".

"Завдяки своєму впливу в засобах масової інформації, ці помічники в буквальному значенні слова на вагу золота. Автори тільки-но представленого в Києві дослідження очікують, що, перемігши на виборах, Янукович змушений буде висловити вдячність цим групам і підсилити їхні позиції на шкоду іноземним і навіть російським інвесторам".

"Якщо це буде в інтересах даних груп, то можуть бути початі і реформи", - стверджує автор статті.

Автор статті пише також, що в Україні напружено чекають, "як поведе себе надалі президент Кучма, який іде у відставку".

"Не розслідувана справа про убивство журналіста Георгія Гонгадзе і готовність поставляти в Ірак радіолокаційні станції поставили Кучму в дуже скрутне становище. Він трохи поправив свою репутацію в очах Вашингтона, направивши до Іраку 1600 військовослужбовців", - продовжує автор статті.

У той же час в австрійській "Salzburger Nachrichten" наводяться слова російського політолога Сергія Маркова, який назвав вибори в Україні "найважливішою політичною подією для Росії".

"Якщо переможе Ющенко, то великі зусилля, що починалися Москвою, виявляться, можливо, даремними. Уже не один рік Росія вкладає в Україні великі кошти, щоб закріпити свій вплив у країні", - продовжує автор статті.

Газета цитує Маркова, який каже, що "Ющенко знаходиться під твердим контролем американської політики". Автор статті також акцентує увагу на тому, що Ющенко "демонстративно домагається більшої довіри в Москві".

"Він ще може виявитися у виграші, тому що Путін поки не визначився зі своїм головним кандидатом-суперником", - затверджує газета.

"У Кремлі, як кажуть, думають навіть над тим, щоб вмовити Кучму піти на черговий президентський термін. Це могло б продовжуватися доти, поки не буде відшукано новий спадкоємець престолу, який задовольняв би Москву".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування