Щоб покращити стосунки з ЄС, Україні недостатньо змінити Кучму

Середа, 7 липня 2004, 20:15
Україні у стосунках з ЄС варто зосередитися на створенні спільного економічного простору, спільного простору внутрішньої безпеки та простору для спільних дій у галузі розвитку і досліджень.

Таку думку висловив в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі брюссельський аналітик Джон Палмер, один з директорів Центру європейської політики.

"Я не думаю, що зараз ідеться про можливість членства України в Європейському Союзі, але є прагнення до близьких стосунків і тісного партнерства з Україною та іншими нашими важливими сусідами", - сказав Палмер.

За його словами, в Брюсселі "усі хочуть близьких взаємин з Україною", оскільки "це дуже важлива європейська країна, дуже важливий сусід і важлива частина спільної європейської історії".

"І я впевнений, що з таким урядом у Києві, який поділяє такі завдання, цього можна досягти", - додав Палмер.

Для такого зближення, вважає аналітик, "Єврокомісія запропонувала нову амбітну стратегію, яка може включити Україну" і яка "передбачає створення кількох спільних просторів між Україною та Євросоюзом: спільний економічний простір, спільний простір внутрішньої безпеки, простір для спільних дій у галузі розвитку і досліджень".

Експерт також припускає, що у майбутньому ця стратегія, можливо, включатиме також "спільний простір у галузі закордонної політики та зовнішньої безпеки".

Палмер вважає, що "взаємини, яких ЄС прагне з Україною, зараз пропонуватимуть величезні економічні переваги".

"Це зблизило б Україну і ЄС політично, в галузі безпеки і навіть закордонної політики. Це принесло б перспективи збільшення інвестицій та економічного добробуту. І я вважаю, що зараз зосереджуватися треба саме на цьому", - переконаний директор Центру європейської політики.

З іншого боку, зауважує експерт, "існує чимало застережень щодо стану демократії, верховенства закону і особливо свободи засобів масової інформації в Україні", які створюють серйозні перешкоди для досягнення повного членства Україна у ЄС.

Хоча, нагадав Палмер, наприклад, у Словаччині також "за часів Мечіара неможливо було навіть вести мову про імовірність вступу, допоки там не відбулися фундаментальні перетворення в юридичній системі, судочинстві, в галузі громадянських свобод". І "лише тоді стало можливим починати переговори, які звершилися вступом Словаччини в Євросоюз".

Щодо схожості у цьому плані Кучми з Мечіаром, Палмер відповів: "Не в усьому, але існують ті ж проблеми. Особливо в галузі засобів масової інформації і дій державного апарату, впливу служб безпеки, верховенства закону та загалом процесів у суспільстві".

На запитання, чи згоден він з думкою, що хто б не замінив Кучму, він матиме більші шанси на покращення взаємин України з Євросоюзом, Палмер зазначив: "Я б не сказав - хто завгодно".

"Я б не сказав, що немає значення, хто переможе на виборах, але, безумовно, є багато простору і бажання стосовно того, хто замінить пана Кучму, щоб розбудувати закладені в минулому взаємини набагато більше і працювати над амбітною метою спільної долі з Європейським Союзом, що виливається у так званому спільному просторі з Україною. Для цього обом сторонам треба буде працювати набагато тісніше, і я вважаю, що це відкриває для України захоплюючі перспективи на майбутнє", - сказав він.

Також Палмер не згоден з думкою, що, розвиваючи співпрацю з країнами колишнього Радянського Союзу, ЄС має зважання на інтереси Росії.

"Ні, це не гра проти Росії чи проти якоїсь іншої країни. Я вважаю, що ми в Європейському Союзі перейшли стадію такого мислення", - заявив експерт.

"Ми хочемо тісніших взаємин із Росією. Ми хотіли б об’єднання зусиль у тих галузях, які я згадував, у стосунках з Україною,а також з Росією, Молдовою. Також у майбутньому з демократичною Білоруссю, що зараз ще не є реальністю. Отже, тут не йдеться про те, щоб дружити з кимось проти когось", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування