ФРІДОМ ХАУС ВИМАГАЄ ВІД КУЧМИ НЕГАЙНО ЗАБОРОНИТИ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ТЕМНИКІВ

Четвер, 8 липня 2004, 10:40
Громадська організація Фрідом Хаус напередодні виборів рекомендує президенту України та уряду "негайно" заборонити вироблення та розповсюдження темників.

Про це йдеться у звіті Фрідом Хаус, розміщеному на сайті організації.

"За п’ять місяців до вирішальних національних виборів 2004 року, можливість чесного і пропорційного висвітлення політичної кампанії опинилася під великим сумнівом через ситуацію, що склалася на сьогодні в галузі українських ЗМІ", - говориться в звіті.

На думку авторів звіту, політичні та інші групи, що критично висловлюються на адресу діючого президента та правлячої політичної еліти, не мають доступу до ефіру.

"Діюча система цензури - включно з інструкціями, що надходять з адміністрації президента – призводить до викривлення інформації та неадекватного висвітлення політичних подій", - говориться в звіті.

"Новини на різних телеканалах здебільшого висвітлюють одні й ті самі події, а форма подачі матеріалу відрізняється упередженістю. Здається, цей феномен – який значною мірою проявився під час парламентських виборів 2002 року та президентських виборів 1999 року – лише підсилився напередодні президентських виборів 2004 року", - підкреслюють його автори.

"За всіма ознаками, ЗМІ виявляться неспроможними забезпечити суспільство неупередженою інформацією щодо перебігу виборчого процесу, в основному через адміністративний тиск", - наголошується в документі.

У зв'язку з цим Фрідом Хаус рекомендує президенту та уряду: "негайно заборонити практику вироблення та розповсюдження "темників" (інструкцій для редакторів щодо змісту і форми висвітлення новин), а також відмовитися від будь-яких форм залякування головних редакторів ЗМІ".

Також Фрідом Хаус рекомендує провести належне розслідування справ про вбивства, напади та погрози як фізичної, так і фінансової розправи з журналістами; в тому числі справи Георгія Гонгадзе.

У рекомендаціях Центральній виборчій Комісії міститься заклик забезпечити рівний доступ провідних кандидатів (які визначатимуться за результатами опитувань громадської думки за два місяці до дня голосування) до ефіру на державних телеканалах та радіостанціях.

А також за два місяці до дня голосування забезпечити пропорційне надання ефірного часу кандидатам, на адресу яких висловлювалася критика в програмах новин на державних телеканалах та радіостанціях.

Українським громадським організаціям організація рекомендує проводити зустрічі з головними редакторами і власниками ЗМІ, вимагаючи чесного і збалансованого висвітлення діяльності всіх політичних партій і кандидатів у президенти та виробити дієві моніторингові механізми для стримування непропорційного висвітлення окремих кандидатів у ЗМІ.

В той же час українським ЗМІ рекомендується прийняти "публічну декларацію та професійний кодекс для запобігання поширенню упередженої, неправдивої або наклепницької інформації з метою скомпрометувати того чи іншого кандидата або партію напередодні виборів".

Фрідом Хауз також закликає іноземні уряди "спонукати український уряд та вищих державних посадовців забезпечити належне дотримання свободи слова та права на свободу інформації" та забезпечити початок міжнародного моніторингу перебігу виборчої кампанії за шість місяців до дня голосування, в тому числі "широкого і систематичного моніторингу ЗМІ щодо неупередженості інформації та рівного доступу кандидатів".

Іноземним та приватним донорам організація рекомендує надавати фінансову підтримку журналістам та незалежним ЗМІ, які борються з цензурою через суд. А також забезпечити Київську незалежну профспілку журналістів належною підтримкою для створення фонду соціального захисту журналістів, звільнених через виконання ними своїх професійних обов’язків, а також фонду правового захисту журналістів для відстоювання їхніх інтересів через інститути судової системи.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування