Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Васильєв звинувачує "Тhe Independent" у зриві розслідування справи Гонгадзе

Четвер, 8 липня 2004, 15:48
19 червня британська "Індепендент" оприлюднила великий витік із матеріалів справи Гонгадзе, звернувши увагу на нові подробиці причетності високих посадовців до затягування розслідування вбивства журналіста.

Видання цитувало допити групи міліціонерів, які слідкували за Георгієм, і заявили, що стеження було встановлено за наказом начальника "наружки" МВС генерала Олексія Пукача і самого міністра Кравченка. Також було процитовано допит Ігоря Гончарова, який заявив, що Гонгадзе було убито за наказом Кравченка, який діяв від імені Кучми.

Генпрокуратура спочатку скептично поставилася до матеріалів виданння, а потім, 1 липня порушила кримінальну справу за розголошення матеріалів слідства.

У четвер, 8 липня, Генеральний прокурор Геннадій Васильєв звернувся до британської "Індепендент" з листом, в якому звинувачує видання в спробі "зірвати розслідування вбивства Гонгадзе і перевести кримінальну справу у політичну площину".

Далі наводимо текст листа повністю:

Відкритий лист Генерального прокурора України до газети "The Independent"

Неупередженість, точність, чесність та справедливість, а також невтручання у приватне життя людей – це головні принципи журналістського Кодексу, за яким працює відома на увесь світ британська телекомпанія Бі-Бі-Сі. Це принципи, визначальні для кожного незалежного і професійного журналіста. Невже вони нічого не варті для британського видання "The Independent"?

Це питання виникло у мене після публікації у цій газеті статті Аскольда Крушельницького, щодо справи Георгія Гонгадзе. Статті, яка шокувала цинізмом і зухвалістю, з якими були перекручені реальні події і факти. Статті, яка нанесла невиправної шкоди розслідуванню екстра-важливої для України справи і поставила під загрозу життя багатьох людей.

Яку мету переслідувала ця публікація? На кого вона розрахована? Британським читачам прізвища Кравченко, Пукач, Ярошенко нічого не говорять. В Україні англомовна газета "The Independent" має, м’яко кажучи, невелике коло читачів. Отже, вочевидь, публікація А.Крушельницького орієнтована не на читацький інтерес, а на виконання інших задач.

Яких саме – досить легко читається між рядками. Адже виготовлена публікація досить брудним і незграбним способом. Реальні факти не просто викривлені. Вони буквально переставлені "з ніг на голову". Візьмемо лише фрагмент статті, у якому автор намагається довести, що генерал Пукач був арештований за наказом Генерального прокурора України Піскуна і звільнений після призначення Васильєва.

Достатньо лише співставити справжні дати цих подій (їх неодноразово називали у ЗМІ), аби зрозуміти, що автор відверто обманює читача і підтасовує дані. Прокуратура не має жодного відношення до звільнення генерала Пукача. Його було звільнено з-під варти судом. І відбулося це 5 листопада минулого року. А мене призначили на цю посаду лише 18 листопада. Більше того, після звільнення генерала з-під варти Генеральна прокуратура продовжувала розслідувати справу щодо нього.

А коли у лютому 2004 року суд виніс постанову про закриття даної кримінальної справи, ми це рішення оскаржили! І аргументували це оскарження саме тими матеріалами, які нині згадуються у публікації. Тому звинувачення британської газети у тому, що прокуратура хоче ці матеріали приховати і знищити незрозумілі і абсолютно необґрунтовані.

Інформація про те, що за Гонгадзе велося стеження напередодні зникнення, вже давно є і в розпорядженні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Я знав про ці матеріали, працюючи в складі цієї комісії з 2000 по 2002 рік. Ще тоді ми зверталися до прокуратури з вимогою провести відповідне розслідування. І, до речі, оприлюднені нині протоколи свідчать саме про те, що розслідування в цьому напрямку таки проводилося. Отож, говорити про те, що опубліковані матеріали є сенсацією - м’яко кажучи, несерйозно!

Натомість дуже серйозним є те, що автор публікації не просто розсекретив імена багатьох людей, а й поприписував їм слова, яких вони ніколи не говорили. У протоколах від початку було задокументовано лише факт ведення спостереження за Гонгадзе. Всі інші висновки надумані автором і просто вкладені в уста інших людей. Вони шоковані публікацією і звернулися до прокуратури зі скаргами, з проханнями захистити їх честь, гідність, і власне, життя. Автор публікації мало не називає їх злочинцями.
Разом з тим Ігор Гончаров представляється ледь не народним героєм. Але ж цей чоловік не лише свідок у справі Гонгадзе. Перш за все це жорстокий, кривавий вбивця! На його совісті життя 11 людей!

Чим керувався Аскольд Крушельницький, готуючи цю публікацію? Добре, якщо він просто не давав собі звіту у тому, що робить і поспішав за дешевою сенсацією. Тоді можна списати все на невисокий інтелект. Якщо ж журналіст робив це свідомо – питання серйозніше. Це означає, що він свідомо обвинуватив багатьох людей у скоєнні тяжкого злочину, розсекретив їх прізвища, поставив під загрозу їх життя, а також життя їхніх родин. Щодо самого розслідування, то нанести йому більшої шкоди поки не зміг ніхто. Через розголошення суттєвих слідчих даних зірвано низку оперативно-слідчих дій. Можливо саме це і було головною метою публікації?

Це вже питання, власне, до самої газети. Навіщо була зроблена спроба зірвати розслідування цієї важливої справи? Можливо когось непокоять активні кроки, які робить оперативно-слідча група? Можливо, декому вигідно аби розслідування справи Гонгадзе затягувалося якомога довше? Припускаю, що саме через це стаття Аскольда Крушельницького, в газеті "The Independent" побудована на упередженому ставленні до слідчо-оперативної бригади, неточних фактах, нечесній оцінці подій, несправедливому відношенні до багатьох людей і втручанні у їх приватне життя. Словом, на повному антикодексі журналістської честі.

Автор статті стверджує, що не мав корисливих мотивів. Тоді які мотиви він мав? Можливо політичні? І чи знає про ці мотиви і головне, чи поділяє їх редакція газети "The Independent"?

У цьому листі висловлена не лише моя точка зору. Це і позиція слідчих, які вже кілька років працюють у справі Гонгадзе. Вони вже висловлювали свою думку на прес-конференції для журналістів, намагалися роз’яснити ситуацію, закликали не надавати їй політичного присмаку. Втім, політична напруга навколо справи Гонгадзе продовжує штучно накручуватися.

Виходячи з цього, я хочу рішуче заявити: жодні намагання зірвати розслідування і перевести кримінальну справу щодо вбивства Гонгадзе у політичну площину – не матимуть успіху. Генеральна прокуратура України проводитиме ґрунтовне і всебічне розслідування, реалізовуватиме у його рамках усі необхідні слідчо-оперативні дії і не братиме учать у політичних суперечках, залишивши це для політиків.


Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв


Читайте також про події навколо витоку матеріалів у справі Гонгадзе:

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ЗА РОЗГОЛОШЕННЯ МАТЕРІАЛІВ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Як обезголовлений труп та мертвий свідок повертаються з того світу, щоби полювати за лідером України

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднені допити міліціонерів "наружки"

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція

Реанімація справи Гонгадзе. Паралельно у Британії та Україні

КУЧМА НЕ БУДЕ СУДИТИСЯ З "ІНДЕПЕНДЕНТ" ЗА ЗВИНУВАЧЕННЯ У ВБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ

Статтю в "Індепендент" про справу Гонгадзе вивчають у Конгресі США

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ КАЖЕ, ЧИ АРЕШТУВАЛИ ГРОМАДЯНИНА К, ЯКИЙ НАЧЕБТО ВБИВ ГОНГАДЗЕ

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПОСТРІЛОМ У ГОЛОВУ – ТОМУ З`ЯВИВСЯ ГРОМАДЯНИН К.

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИТЬ СПРАВУ ЧЕРЕЗ ВИТІК ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ"?

Мирослава Гонгадзе: правдивість "Індепендент" доводить зникнення паспорта Георгія

ГЕНПРОКУРАТУРА: В УБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ВІРИТЬ СТАТТІ В "ІНДЕПЕНДЕНТ" ПРО СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

ДЖЕРЕЛАМ, ЯКІ ДАЛИ "ВИТІК" У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ", ПОГРОЖУВАЛО МВС

Литвин знає замовника статті в "Індепендент" про Гонгадзе. І каже, що це початок


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування