Кучма двічі повторив, що Україна припинила проситися в ЄС

Четвер, 8 липня 2004, 16:49
Україна не підіймає питання про вступ до Європейського союзу, оскільки не готова до цього.

"Ми не ставимо питання про вступ України до ЄС. Повторити? Ми не ставимо питання про вступ України до ЄС", - заявив президент Леонід Кучма після закінчення самміту Україна-Євросоюз у Гаазі.

Кучма назвал кілька причин, пояснюючи свою позицію: "Ми не готові ні з політичної, ні з економічної точки зору претендувати на вступ. Але це наша стратегічна мета, і ми від неї не відмовляємося".

"Нам треба багато зробити – на сам перед, визнання статусу ринкової економіки, зона вільної торгівлі, вступ до СОТ, асоційоване членство. Так що ми хочемо в часі мати перспективу і чіткі орієнтири", - додав він.

"Якби нам сьогодні запропонували вступити до ЄС, я би як президент відмовився. По простій причині – ми були б сьогодні неконкурентоздатні. Я не хочу, щоб Україна втратила власне обличчя", - підкреслив Кучма.

Він сказав, що в України "розвинуте літакобудування, а нам конкурувати (з ЄС) при нинішніх можливостях неможливо".

"Ми маємо потужну ракетно-космічну галузь. Європа має свою і не збирається з нами в цьому плані широко співпрацювати. Хоча ми співпрацюємо з усім світом, і в тому числі США. Приклад – "Морський старт", - додав Кучма.

"Ми маємо потужне суднобудування, маємо сільське господарство. Якщо його сьогодні відкрити – ми рухнемо, ми не здатні конкурувати з ЄС, де ідуть колосальні дотації у сільське господарство".

Водночас Кучма заявив, що треба перекручувати це питання: "Не спекулюйте на цьому, не заводіть українців в оману, що нас не чекають в Європі. Це ми не здатні! Це реальність, і з нею треба рахуватися. А не робити на цьому політику. При цьому нечесну політику".

Українська правда, Гаага

Поїздка журналіста УП організована за сприяння фонду "Відродження"




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...