Хомутиннік: На виборах бруд буде з боку опозиції

Четвер, 8 липня 2004, 17:48
У середу пізно ввечері "Українська правда" довідалася, що проти неї подано ще один судовий позов. Цього разу - Донецькою облорганізацією "Союзу молоді регіонів України" (це молодіжне крило партії Януковича). СМРУ збирається в Господарському суді Києва захищати честь і гідність. Щоправда, позову на руках ми ще не маємо, а "радісну" новину почули з ефіру вечірнього випуску новин "5-го каналу".

Почули з чималим здивуванням. Тому що позов подано попри те, що "Українська правда" дала можливість молодіжній організації партії Януковича спростувати інформацію, яку вони вважають неправдивою – за їхньою першою ж вимогою.

Але нагадаємо двома словами причину. 30 червня на сайті "УП" було оприлюднено інформацію про те, що у Донецьку нібито формуються групи молоді для поїздки до Києва з метою вчинення ними провокацій під час висунення Ющенка кандидатом у президенти на Співочому полі. За інформацією сайту Всеукраїнського моніторингового комітету "Студент обирає вільно", організацією цих груп займалися активісти "молодіжки" Партії регіонів, про що ми й написали.

Реакція донецької сторони була майже миттєвою – від нас вимагали спростування і визнання того, що повідомлення на сайті "УП" брехливе. Однак підстав вірити "Союзу молоді регіонів" не більше, ніж комітету "Студент обирає вільно". Довгі й нудні пояснення "УП" (а телефонували нам протягом дня разів вісім), що ми повідомлення не вигадали, а посилаємося на джерело інформації, донецьку "молодіжку" не переконали.

Натомість ми запропонували донеччанам спростування від їхнього імені. Що й було зроблено. З представником донецького "Союзу молоді регіонів" ми прощалися, відзначивши знайдений компроміс і домовившись, що саме через нього можна підтримувати контакт з "молодіжкою". Нам здавалося, що на цьому конфлікт вичерпано. Як виявляється, наші опоненти так не думали …

Між іншим, кілька днів тому "Українська правда" торкнулася цієї теми ще раз – з власної ініціативи. Якоюсь мірою випадково. Тому що в пошуках співрозмовника перед початком з'їзду Партії регіонів шляхи наші у вестибюлі Палацу культури "Дніпроспецсталь" в Запоріжжі перетнулися із народним депутатом Віталієм Хомутинніком – головою... того ж таки Союзу молоді регіонів України.

Щоправда, тоді про позов нам було нічого невідомо. Не знаємо також, чи поінформований був про його підготовку Хомутиннік. В усякому разі – він про це не згадував. Втім, ми маємо великі сумніви, що Донецьк не узгоджував таке питання з керівництвом Союзу молоді регіонів та самої Партії регіонів.

На жаль, зараз ми не можемо про це запитати самого Хомутинніка – він за кордоном, і повернеться лише у понеділок. Попри те, "УП" публікує інтерв’ю, інформприводом до котрого був, повторимося, з’їзд Партії регіонів, а не позов Союзу молоді регіонів.


В нинішньому складі парламенту Віталій Хомутиннік - наймолодший народний депутат. При цьому в парламент пройшов не за партійним списком, а "по мажоритарці".

У 2002 році за 25-річного на той час кандидата-генерального директора АТ "Спецодяг", підтримуваного блоком "За єду!", віддали свої голоси 58,24% виборців одного з округів Макіївки. Нині Хомутиннік є одним із заступників голови Партії регіонів – за посадою, як лідер Союзу молоді регіонів України, що є молодіжним крилом цієї партії. Щоправда, веб-сайт "регіонів" про те, що він є заступником Януковича по партійній лінії, чомусь скромно замовчує.

Що зайвий раз дає підстави судити: посада ще не є відображенням реального впливу на формування партійної лінії, яку вочевидь, накреслюють усе-таки "доросліші" й "досвідченіші". Разом з тим, Хомутиннік – далеко не остання людина в партії, адже окрім очолюваного ним "Союзу молоді регіонів" депутат є також головою Національної Ради молодіжних організацій України, яка об'єднує 56 всеукраїнських молодіжних організацій. Ну й, крім того, він - радник прем'єра та член Державної комісії з питань стратегії та соціального розвитку при президентові України.

- З яким потенціалом підходить без п'яти хвилин кандидат Янукович до старту виборчих перегонів?

- Потенціал якнайсерйозніший, і шанси такі ж серйозні, як потенціал. Сьогодні і Партія регіонів - одна з найбільш потужних партій України, структурована, і є на кого опертися. І ті політичні сили, які підтримують Віктора Федоровича, також міцні й сильні.

- Наскільки можна говорити про щирість сил, які підтримують Януковича, і твердість їхньої підтримки?

- Безумовно, ті політичні сили, які вже визначилися в підтримці Віктора Федоровича, насамперед представляють коаліційний уряд. Адже будь-хто з партій, які сьогодні представлені в парламенті, в команді працюють з Віктором Федоровичем через своїх представників, яких делегували в коаліційний уряд.

Тому, безумовно, це спільна справа, і кожна політична сила розуміє в тому числі і свою відповідальність щодо висунення й перемоги Віктора Федоровича Януковича як президента.

- Всі ці партії ставили умовою підтримки Януковича, серед іншого, також і торг за посади – і народні аграрії, і трудовики. Кажуть, соціал-демократи саме через це перенесли на тиждень свій з'їзд. Чи розподілені посади?

- Я не думаю, що зараз актуально в принципі ділити якісь посади. Посади коаліційного уряду розподілені і працюють без яких-небудь зауважень з боку різних політичних сил.

У разі перемоги, я упевнений, що той підхід Віктора Федоровича, який є, уміння його порозумітися з абсолютно різними людьми, політиками і інтересами, допоможе знайти баланс інтересів, і не виносити на перший план те питання, про яке ви кажете. Тобто, є більш високі цілі, і після їх досягнення будуть вирішуватися всі ці питання.

- Востаннє на закритті сесії Верховної Ради Янукович казав, що чи не основним завданням наступної сесії є ухвалення Конституційних змін. Скажіть будь-ласка, навіщо Януковичу, який реально претендує на президентство, послаблення президентських повноважень?

- Є спільне рішення коаліційної ради більшості, плюс тих політичних сил, які приєдналися до цього - це Комуністична і Соціалістична (партії) - ухвалювати рішення. Тому питання не стоїть в площині: чи потрібне це комусь - не потрібне, добре це чи погано. Питання стоїть в площині домовленостей, які виконують всі сторони цього процесу.

- І ви впевнені, що восени, у жовтні фракція "Регіони України" не зірве голосування за зміни до Конституції?

- Я упевнений в тому, що фракція "Регіони України", так само як і інші фракції, які близькі до нас за духом, будуть дотримуватися тієї домовленості і тим послідовних кроків, які мають. Тому я не думаю, що є сенс говорити про те, що хтось буде міняти свою позицію перед виборами.

- Практично всі без винятку говорять про те, що ці вибори будуть найбруднішими у виборчій історії України. Опозиція остерігається цього від влади, від провладного кандидата. На вашу думку, від кого слід очікувати брудних технологій на цих виборах, і чи будете використовувати ці технології ви?

- Особисто я, торкаючись роботи по молодіжній політиці, цих технологій ніколи не приймав і приймати не буду. Але те що це буде - це факт, і насамперед це буде йти від опозиційних сил, - максимально обмовляти сьогоднішню владу.

Це і зараз вже є, тому не варто жодної секунди замислюватися, що це тільки набиратиме оберти. Тобто на адресу прем'єра, на адресу тієї ситуації, яка сьогодні є, йтиме максимальний бруд, я думаю, саме з боку опозиції.

- А кого ви маєте на увазі під опозицією?

- Ну, сьогодні опозиція сформувалася в парламенті - це блок "Нашої України" і Тимошенко, невідомо де будуть соціалісти і яка їхня буде позиція. Я думаю, що менше всього будуть задіяні в цьому бруді комуністи.

- Нещодавно була інформація про підготовку звезення молоді із Донецького університету на Співоче поле до Києва з метою вчинення провокацій проти Ющенка під час висунення його кандидатом у президенти. Донецьке відділення Союзу молоді регіонів спростовувало цю інформацію. І от після цього в газеті "Салон Дона и Баса" від 2 липня з'явилося повідомлення з посиланням на заступника голови Донецької міської організації СМР Тетяну Жукову, де сам факт формування таких груп не заперечується, - але "вербовку" названо провокацією, яку від імені молодих регіоналів нібито влаштували політичні противники. Як було насправді?

- Я як голова Союзу молоді регіонів можу сказати, що Донецьке наше відділення цими питаннями не займалося і не займається. І що готувалися якісь групи, я прочитав на одному з сайтів, також, скажемо так, опозиційно настроєних. Тому це якраз ті перші ластівки брудних технологій, про які ми щойно говорили.

- Тобто ви цього не готували?

- (Сміється) Не те щоб не готувалы. Й близько жоден член нашого Союзу до цього не причетний. І я не знаю в принципі таких рухів.

- Яким чином зараз координується діяльність Союзу молоді регіонів і "дорослої" партії. У вас якось розподілені функції на період виборчої кампанії?

- Ми відповідаємо за свою ділянку роботи - це робота з молоддю, це робота зі студентством, і багато-багато іншого. Тобто ті проекти, які Союз молоді регіонів реалізовував, він і буде зараз реалізовувати ще більш активно в період передвиборчої кампанії.

Молодь України в більшості своїй і зараз позитивно оцінює діяльність прем'єр-міністра й готова його підтримувати. Це показують різні соціологічні опитування, які проводила наша організація, і круглі столи, які ми проводили у всіх регіонах в більшості вузів України.

Тому ми ставимо своєю задачею - це робота з молоддю. А сьогодні, коли підвищився ценз молоді, відповідно до закону, до 35 років, це 16 мільйонів чоловік.

- Вы не відчуваєте, скажемо так, не зовсім серйозне ставлення до себе з боку колег-депутатів, в тому числі й колег по фракції, через свій вік – усе-таки наймолодший депутат в нинішньому скликанні парламенту?

- Я завжди по життю це відчуваю. Протягом всіх етапів становлення я це відчуваю. У тому числі я це відчуваю і зараз. І просто я на це дивлюся по-своєму: що треба менше звертати уваги на такого роду людей, які думають, що вони "великі", і молодь сьогодні повинна "принеси-подай" і "йди, не заважай". Я дивлюся з точки зору такої: що треба працювати, і своїми справами показувати, що ми, молоді люди, спроможні виконувати серйозні задачі.

- До речі, доводилося чути, що коли ви тільки-но стали депутатом, їздили на автомобілі вітизняного виробництва, зараз їздите на іномарці…

- Нічого подібного. Я і до парламенту їздив на різних автомобілях - і вітчизняних, й іномарках, і в парламенті те ж саме. Тому нічого в цьому відношенні не змінилося.

- А які у вас зараз стосунки із підприємством "Спецодяг", яке ви очолювали до обрання депутатом?

- Я максимально допомагаю розширенню ринків збуту, стежу за тим станом справ, які є на підприємстві. Так само, як і з іншими підприємствами, які перебувають в моєму окрузі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування