Кучма у Гаазі: від приниження журналіста до подяки Проді

П'ятниця, 9 липня 2004, 09:06
Коли прес-конференція Леоніда Кучми в Гаазі уже майже добігла кінця, здавалося, що цього разу він обійшовся без жертв, на яких можна вихлиснути злість. Однак тут слово взяв голландський журналіст. Він запитав у свого прохристиянського прем’єра Балкененде, чи комфортно він почуває себе поруч із Кучмою, який підозрюється у корупції.

Питання викликало передбачувану реакцію гаранта. Хоча воно було адресоване голландцю, Кучма не став себе стримувати. Він заявив:

"Я на таких людей не ображаюсь. Я розумію, що він [голландський журналіст] обслуговує когось і за щось, і не даром обслуговує. Тому кого треба звинуватити у корупції – це питання відкрите... Коли ідуть такі питання [про корупцію], такий діалог – то треба мати приклади, а не від фонаря говорити".

Якби подібна відповідь прозвучала в Україні, то ніхто б уже не здивувався Кучмі. Однак все це відбувалося у самому серці Західної Європи, найліберальнішій Голландії, на зустрічі з пресою та перед керівниками Євросоюзу. І питання ставив провідний журналіст голландського громадського телебачення NOS Маріс Пік.

Найцікавіше, що англійською та голландською цю відповідь Кучми "синхроністи" переклали неповністю. І тому після прес-конференції місцева преса почала просити пояснити, що мав на увазі Кучма. А коли дізнавалася – хапалася за голову...

Євроінтеграційні безрезультати. Гаазька частина

Перше враження від самміту в Гаазі – його невисока результативність. Серед фактичних документів укладено лише угоду між Україною і ЄС, за якою Київ направляє аж п’ять правоохоронців у складі поліцейської місії Євросоюзу в Македонії.

"Розумієш, раз на рік у людини день народження, який треба відсвяткувати. І так само раз на рік самміт Україна-ЄС, який треба провести", - пояснило джерело в складі делегації, яке, навпаки, назвало переговори "дуже корисними".

У Гаазі Кучма окремо провів короткі зустрічі з верховним комісаром ЄС Соланою і голландським прем’єром, а потім дві з половиною години засідав на комісії Україна-Євросоюз. Ще він пообідав з європейцями і поспілкувався у Роттердамі з наслідним принцом Голландії – на відкритті виставки переданих Україною малюнків із колекції Франка Кенігса.

Так, слідом за стамбульським саммітом НАТО, закінчився ще один захід-прощання світової еліти з Леонідом Даниловичем. До речі, схоже, у турецькій столиці Кучмі дуже сподобалося. Бо нинішні переговори в Гаазі він, обмовившись, назвав саммітом Україна-НАТО, не Україна-ЄС.

Результати цих двох заходів схожі. Якщо із Стамбулу Україна не привезла План дій для здобуття членства в НАТО, то у Голландії ми не уклали План дій Україна-ЄС. Першому завадили проблеми з демократією. Щодо плану дій Україна-ЄС причина в іншому: Київ не задоволений запропонованим єврочиновниками.

Плани дій укладатимуться з державами, які межують із Євросоюзом і поки не мають шансів вступити до нього. Брюссель пропонує країнам-сусідам вільне пересування людей, капіталів, товарів та послуг. Зараз замість тексту із поетапно виписаним наближенням України до переговорів із ЄС про ці "чотири свободи", у Брюсселі запропонували документ, що складається із регулярно повторюваних декларацій.

"Для українців головне, щоб у плані дій містилися дії, щоб ми бачили перспективи нашої співпраці", - сказав Кучма у Гаазі. За його словами, дописати план дій можна у вересні-листопаді. На питання "Української правди", чи пов’язано це із виборами президента України, глава Єврокомісії Романо Проді сказав "Я так не думаю". Потім подумав і ще двічі повторив ці слова.

Друге нерозв’язане питання на самміті Україна-ЄС стосується вже остогидлої теми надання Україні статусу ринкової економіки. Тепер начебто Євросоюз остаточно назвав два питання, які заважають – треба ухвалити закон про банкрутства та зменшити втручання держави у формування цін.

Кучма думає, що Україна отримає статус до завершення головування Голландії в ЄС. Тобто до 31 грудня 2004. Таким чином, разом із планом дій Україна-ЄС уже вимальовується два подарунки новому президенту України.

Ще одне хворе місце євроінтеграції – це використання нафтопроводу "Одеса-Броди". Саме із саммітом Україна-Євросоюз співпало рішення, що Київ вирішив використовувати трубу в реверсі – тобто всупереч позиції ЄС. Однак в Гаазі ця тема майже не звучала, зазначило джерело "УП", яке навело слова Кріса Паттена, комісара ЄС з міжнародної політики: нафтопровід запрацює після добудови труби з Брод до Плоцька, а це залежить від Польщі.

Лунала на самміті також тема несправедливої приватизації "Криворіжсталі" холдингом Пінчука-Ахметова. На що українська сторона відповіла: "Ви вважаєте, що продаж був не зовсім прозорий, а ми вважаємо, що у нас є державна політика і захист власного ринку". Висновки європейці могли робити відповідні.

Розмова про демократію. Гаазька частина

Самміт Україна-ЄС став продовженням стамбульської комісії Україна-НАТО також і в тому, що Захід учергове вимагав від Кучми провести чесні вибори. Щоправда, тепер своє прохання Кучмі європейці сильніше заявили на прес-конференції, а не під час закритого засідання.

Голландський прем’єр Балкененде сказав від імені ЄС: "Питання виборів турбує більшість з нас. Ми наголосили, наскільки важливо, щоб вибори були чесними, прозорими і справедливими. Багато говорять, що важлива участь спостерігачів. Пан Проді сказав, що ЄС готові надати таких спостерігачів".

"Міжнародна спільнота дуже уважно слідкує за цими виборами – бо Україна має показати, як функціонує демократія. На виборах президента важливо не просто заявити про демократію, а подивитися, як вона працює на практиці. Саме тому ключовим є, щоб вибори були справедливими і чесними", - повторив Балкененде уже сто разів до того почуте Кучмою.

У відповідь той пообіцяв сприяти роботі міжнародних спостерігачів, яких в Україну може приїздити стільки, скільки захочуть. А також сказав, що його мучить: на Заході думають, що тільки опозиціонер може перемогти на чесних виборах. Тому Кучма запросив спостерігачів, але не тих, які б приїхали "з думкою якщо ні – то так".

Зате особливо порадувала Кучму відповідь Проді про єдиний економічний простір України, Росії, Білорусії та Казахстану. Чи суперечить це проголошеному бажанню України інтегруватися до ЄС? Проді: "Тут неспівмірності немає. Ми завжди підтримуємо додаткове відкриття ринків. Ми з’ясовували, як це [ЄЕП] можна здійснити відповідно до намірів України та ЄС. Ці проблеми можуть бути урегульовані. Може, з’являться особливості, які треба розглядати. Але ми дивимося позитивно на цю угоду про ЄЕП".

Кучма не витримав: "Дякую, пане Проді, за слова щодо ЄЕП. Я вважаю, що це абсолютно виважене рішення з усіх точок зору. Я вважаю, що кожна європейська країна зацікавлена у співпраці з Росією і тим же Казахстаном, де величезний запас нафти і газу".

Потім Кучма перейшов до компетенції Проді: "Дозвольте я висловлю фантастичну ідею – я переконаний, що ЄС не зупиниться на нинішніх кордонах. Якщо дивитися на виклики майбутнього, то я не виключаю, що в складі ЄС буде і Росія колись, і інші країни цього контингенту [із ЄЕП]".

Що ж, колись і Кучма думав у 2011 році стати на поріг повноцінного членства України в ЄС. Зараз він значно більш стриманий у прогнозах: "Я переконаний, що у нас все буде гаразд".


Поїздка журналіста "Української правди" до Гааги організована за сприяння Міжнародного фонду "Відродження"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News