"ІНДЕПЕНДЕНТ" І ДАЛІ ПИСАТИМЕ ПРО ГОНГАДЗЕ. І РАДИТЬ ВАСИЛЬЄВУ НЕ ЧИТАТИ ЛЕКЦІЇ

П'ятниця, 9 липня 2004, 19:44
Британська "Індепендент" не визнає звинувачення українського генпрокурора Геннадія Васильєва в зриві розслідування справи Гонгадзе, наголошуючи, що вона оприлюднила суспільно-важливу інформацію.

Про це заявив Радіо Свобода редактор міжнародного відділу британської газети "Індепендент" Ленард Дойл (Leonard Doyle).

Дойл зазначив, що газета не має листа генерального прокурора України*, хоча такий документ факсом чи електронною поштою можна надіслати миттєво.

Разом з тим, відповідаючи на звинувачення Васильєва, Дойл зауважив: "Ми вважаємо, що розслідування нашого кореспондента Крушельницького було першокласне".

"На нашу думку, коментарі представників української влади з лекціями про журналістську етику цілковито недоречні, бо ми оприлюднили дуже важливу новину в надзвичайно серйозній справі про вбивство".

"Із їхнього боку це вже забагато. Краще б вони дійсно серйозно подивилися на документи, які ми оприлюднили й які викривають надзвичайні події, коли влада приховувала обставини справи", - сказав Дойл.

"Гадаю, насправді ми зробили велику послугу суспільству, коли викрили подробиці не тільки про вбивство Ґонгадзе, але й про вбивство свідка в цій справі", - додав редактор міжнародного відділу "Індепендент".

Він відзначив, що "дуже невдало з боку української влади ставити під сумнів журналістську етику "Індепендент", коли ми подаємо обґрунтовані документами твердження про приховування обставин справи".

Дойл також зауважив, що подробиці, чи був Васильєв уже генпрокурором, коли звільнили з-під варти генерала "наружки" Пукача, "не мають жодного значення, коли йдеться про приховування обставин справи про вбивство". Як відомо, Васильєв наголошував саме на цій подробиці, звинувачуючи британську газету.

"Ви ж згадайте, про що ми взагалі говоримо – про відтинання голови журналістові в країні, яка претендує на те, що вона демократична, і про слідство, яке тягнеться й тягнеться місяцями!", - сказав він.

Дойл також висловив здивування заявою Васильєва про неприпустимість розголошення імен людей, що стежили за Гонгадзе.

"Чому вони мають залишатися поза лаштунками? Чи мало прожила Україна, коли її правоохоронці ховалися за лаштунками? Чому ми не можемо діяти відкрито? Я цього не розумію".

"Чи не є відкритість суттю демократії, коли люди не ховаються? Ви ж знаєте ім’я нашого журналіста, знаєте назву нашої газети, а ми знаємо ваше ім’я – то що ж не так, коли відомі імена працівників слідства?", - запитав він.

Дойл також каже, що газета "Індепендент" готує нові статті про справу Ґонґадзе.

19 червня британська "Індепендент" оприлюднила великий витік із матеріалів справи Гонгадзе, де процитувала допити групи міліціонерів, які слідкували за Георгієм. Міліціонери заявили, що стеження було встановлено за наказом начальника "наружки" МВС генерала Олексія Пукача і самого міністра Кравченка. Також було процитовано допит Ігоря Гончарова, який заявив, що Гонгадзе було убито за наказом Кравченка, який діяв від імені Кучми.

1 липня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за розголошення матеріалів слідства. 8 липня, Генеральний прокурор Геннадій Васильєв звернувся до британської "Індепендент" з листом, в якому звинуватив видання в спробі "зірвати розслідування вбивства Гонгадзе і перевести кримінальну справу у політичну площину".

Читайте також про події навколо витоку матеріалів у справі Гонгадзе:

Васильєв звинувачує "Тhe Independent" у зриві розслідування справи Гонгадзе

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ЗА РОЗГОЛОШЕННЯ МАТЕРІАЛІВ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Як обезголовлений труп та мертвий свідок повертаються з того світу, щоби полювати за лідером України

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднені допити міліціонерів "наружки"

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція

Реанімація справи Гонгадзе. Паралельно у Британії та Україні

КУЧМА НЕ БУДЕ СУДИТИСЯ З "ІНДЕПЕНДЕНТ" ЗА ЗВИНУВАЧЕННЯ У ВБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ

Статтю в "Індепендент" про справу Гонгадзе вивчають у Конгресі США

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ КАЖЕ, ЧИ АРЕШТУВАЛИ ГРОМАДЯНИНА К, ЯКИЙ НАЧЕБТО ВБИВ ГОНГАДЗЕ

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПОСТРІЛОМ У ГОЛОВУ – ТОМУ З`ЯВИВСЯ ГРОМАДЯНИН К.

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИТЬ СПРАВУ ЧЕРЕЗ ВИТІК ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ"?

Мирослава Гонгадзе: правдивість "Індепендент" доводить зникнення паспорта Георгія

ГЕНПРОКУРАТУРА: В УБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ВІРИТЬ СТАТТІ В "ІНДЕПЕНДЕНТ" ПРО СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

ДЖЕРЕЛАМ, ЯКІ ДАЛИ "ВИТІК" У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ", ПОГРОЖУВАЛО МВС

Литвин знає замовника статті в "Індепендент" про Гонгадзе. І каже, що це початок


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...