Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кучми побачили "брежнєвський синдром"

П'ятниця, 9 липня 2004, 20:51
Влада хоче обмежити сферу діяльності ОБСЄ в Україні, щоб легалізувати нечесні вибори президента у жовтні 2004 року.

З таким коментарем виступив керівник інформ-аналітичного підрозділу виборчого штабу Ющенка Анатолій Гриценко, коментуючи нещодавно поширену заяву президентів СНД із різкою критикою на адресу ОБСЄ.

Заяву на минулих вихідних під час неформального саміту Співдружності підписали лідери всіх країн СНД (Азербайджан та Грузія – із застереженнями). У документі ОБСЄ дорікають у надмірній політизації і неврахуванні специфіки країн. ОБСЄ також критикують за зміщення пріоритів у бік моніторингу ситуації у сфері прав людини, оцінок підсумків виборів.

За словами Гриценка, ця заява є "спробою влади послабити контроль міжнародних спостерігачів за проведенням президентських виборів в Україні", повідомляє персональний сайт Ющенка.

"Поведінка влади нагадує мені події тридцятирічної давнини, коли у 1975 році Леонід Брежнєв підписав Гельсінський акт, однак керівництво СРСР і не збиралося дотримуватися прав людини, а гостра негативна реакція міжнародної спільноти стосовно їх порушень або ігнорувалася, або піддавалася критиці з боку Політбюро ЦК КПРС", – підкреслив Гриценко.

З одного боку, на його думку, президент Кучма запрошує спостерігачів на вибори, з іншого – як глава СНД підписує документи, в яких ставиться під сумнів діяльність ОБСЄ у частині контролю за дотриманням прав людини, у тому числі виборчих.

"Підтекст цієї заяви зрозумілий, – сказав Гриценко, – обмежити діяльність Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, "польових" місій ОБСЄ напередодні президентських виборів в Україні".

Гриценко вважає, що, "пробуючи виключити з гри ОБСЄ, влада хоче через заяви спостерігачів СНД легалізувати нечесні вибори в Україні".

На його думку, "влада і її так званий "єдиний" кандидат – Янукович, вже з перших днів кампанії своїми діями засвідчили, що вони налаштовані на нечесні і "брудні" вибори, бо "відчувають холодне ставлення виборців до цього кандидата".

Як приклади таких брудних методів, які застосовує команда Януковича, Гриценко наводить спотворене висвітлення висування Віктора Ющенка, провокації з боку підконтрольних владі "націоналістів".

"Вони (влада) бояться міжнародного контролю, і намагаються у будь-який спосіб обмежити його", - підкреслив Гриценко.

Гриценко також підкреслив, що згадана "заява країн СНД приймалася, як і багато інших зовнішньополітичних рішень, у кулуарному та закритому режимі", не було проведено попередніх консультацій, експертного і громадського обговорення.

"Зібралися президенти, і ледь не на конячих скачках "освятили" документ, що визначає негативну позицію СНД до поважної міжнародної організації. Ухвалення стратегічних рішень у такому режимі є неприпустимим і завдає шкоди національним інтересам України", – підкреслив Анатолій Гриценко.

Як відомо, цей документ ухвалено в той час, коли Леонід Кучма продовжує головувати у СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування