Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чехи вважають, що Путін "продався" за шматок українського сала

Понеділок, 2 серпня 2004, 10:52
Президент Росії Володимир Путін своїми заявами на економічному форумі в Ялті виконав певне "замовлення" президента Кучми, вважає колишній посол Чехії в Україні Павел Маша.

Так він прокоментував щоденнику "Лідове новіни" слова Путіна про "агентуру з-за бугра", яка за його словами заважає розвитку ЄЕП, повідомляє Радіо "Свобода".

Чеський політолог вважає, що Путін таким чином демонстративно вказав, що підтримує Леоніда Кучму.

"Гадаю, що Путін увів ці слова до свого виступу на певне замовлення режиму Кучми. Таким чином Путін продовжив і розвинув далі думку, яка вже була висловлена Кучмою, тобто, що головний опозиційний кандидат на президента Віктор Ющенко має підтримку Заходу", - зазначив Маша.

Чеський аналітик вважає, що Путін вдався до оживлення сталінських привидів.

"Заради шматка українського сала, Путін вирушив у небезпечному напрямку. Можливо, використання словника тоталітарного режиму і пробудить у когось агресивні інстинкти, але передусім додасть аргументів противникам", - вважає він.

Експерт також розцінив слова Путіна як тиск на виборців, які ще не визначилися.

"Найбільший відсоток тих, хто вагається, серед кого кучмівський кандидат ще міг би зібрати голоси, це виборці зі східної України, де Путін дуже популярний. І ця його, скажімо так, атака може цих виборців закликати голосувати за співпрацю з Росією, що вони бачать якраз у кандидатурі Януковича", - вважає він.

На думку Маші, зміна Кучмою Воєнної доктрини є не тільки проросійським кроком, а й мала б вибити карти з рук Ющенка, який бачить Україну в Європі, й переконати всіх, що Україна Заходові не потрібна. Однак це зовсім не так.

"Якщо Захід, скажімо, недостатньо співпрацює з Україною, що до певної міри є правдою, то це він недостатньо співпрацює з Україною Кучми. Але з Україною Ющенка ця співпраця фактично відкрилася б ширше", - вважає експерт.

"Досі Захід, поза кількома конференціями, на одній з яких була Мадлен Олбрайт і яку підтримав Вацлав Гавел, остерігався торкнутись української внутрішньої політики. Але тепер Путін західним політикам розв’язав руки, тому що він їм дав алібі: якщо так робить Путін, то чому цього не можуть робити вони ?", - зазначив він.

Щодо майбутніх президентських виборів в Україні, то він припустив, що адмінресурс може складати 10 %, навіть 12 % голосів. "Те, що нині Ющенко є попереду, ще нічого не означає, тому що він повинен випереджати десь на 20 "%, - сказав Маша.

Однак, за його словами, ситуація в України зовсім не безнадійна: "Всередині української політичної та підприємницької еліти прагнення долучитись до російського процвітання поєднується з побоюванням російського капіталу", - вважає екс-посол.

Читайте також:

Путін звинуватив агентуру "з-за бугра" у шкідництві ЄЕП


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...