Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Арештованих сумських студентів не годують і тримають без повітря

Понеділок, 2 серпня 2004, 11:49
Подав у відставку представник сумської міліції, який віддав наказ на застосування "беркуту" при розгоні наметового містечка протесту студентів.

Про це "Українській правді" повідомив депутат-соціаліст Юрій Луценко, який разом із представниками омбудсмена прибув у понеділок зранку до Сум на допомогу студентам.

За словами Луценка, він звернувся до начальника сумського управління МВС генерала Плєханова щодо того, хто дав наказ про застосування спецпідрозділу при розгоні студентського наметового містечка:

"Застосування "Беркуту" передбачає спеціальну процедуру. Коли я звернувся до Плєханова, він повідомив, що наказ застосувати спецпідрозділ дав його заступник Бєссалов. На питання про зустріч з ним мені повідомили, що зранку він написав рапорт про відставку".

Зараз, за словами Луценка, у Сумах 10 затриманих учасників акції протесту, ще двох тримають у краснокуцькому управлінні МВС.

"Тим 10, які перебувають у Сумах, "ш'ють" адміністративні порушення, максимум 15 діб арешту. Це непокора міліції, або хуліганство – тобто лайка на адресу міліції", - розповів Луценко.

"Інших двох осіб, яких тримають у краснокуцькому управлінні МВС, затримали у готелі. І начебто у них знайшли наркотики".

За словами Луценка, вони відвідали відділи міліції, де утримувалися учасники акції протесту, і побачили ряд порушень.

"В одному місці їх тримали в кімнаті без доступу повітря. Їх не годували. На питання "чому?" ми отримали відповідь: "Це не передбачається". У них конфісковано речі, мобільні телефони, прикраси – акти про вилучення не складалися".

Загалом, за словам Луценка, не зрозуміло, на якій підставі затримували студентів: "Коли їх витягали з наметів, то казали, що вони затримані для з'ясування особи. Але коли вони показували паспорти, їм казали, що розберуться з цим у міліції".

Після затримання студентів, розповів Луценко, у наметовому таборі був проведений обшук. В результаті "знайшли" муляж гранати, складний ніж і наркотичну речовину. Яку саме, за словами депутата, поки не встановили.

"Коли я питаю начальника міліції Плєханов, на якій підставі затримали студентів – він каже, "бо знайшли наркотики і гранату". Але ж обшук провели уже після затримання студентів! Він каже: "Цього не може бути", - розповів також Луценко.

Луценко повідомив, що прокурор Сумської області відмовився зустрічатися з ним і представниками омбудсмена, а його заступники "або на навчанні, або хворіють".

Як відомо, у ніч з суботи на неділю була розігнана акція протесту сумських студентів. У червні в Сумах було розгорнуто наметове містечко проти приєднання Сумського держуніверситету і Сумського педуніверситету до Сумського аграрного університету під керівництвом ректора-депутата від СДПУ(о) Сергія Царенка. Після акції придушення міліцією ряд студентів рушили пішою ходою на Київ.

"Українська Правда"

Читайте також:

МІЛІЦІЯ РОЗІГНАЛА ПРОТЕСТ СТУДЕНТІВ ІЗ СУМ, ЯКІ НЕ ХОТІЛИ ІТИ ПІД СДПУ(О)

Погром студентів у Сумах влада влаштувала через камуфляжні костюми

Ющенко очікує, що у сумських студентів знайдуть танки і "катюши"

Ні "совокуплєнію" вузів! Сумські студенти вирушають походом на Київ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування