Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗА МІСЯЦЬ ЯНУКОВИЧ НАБРАВ 5% РЕЙТИНГУ

Понеділок, 2 серпня 2004, 14:37
У рейтингу кандидатів у президенти продовжують лідирувати Віктор Ющенко і Віктор Янукович. При цьому за місяць рейтинг Януковича виріс на 5%, а рейтинг Ющенка практично не змінився.

Такі дані липневого опитування приводить Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Якби вибори президента України відбулися найближчої неділі, у голосуванні взяли б участь понад 60% опитаних громадян.

Відповідно до результатів опитування, 62,9% респондентів упевнені, що брали б участь у голосуванні, 18,8% - швидше за все, 7% ще не вирішили і 11,4% не брали б участь в голосуванні.

Серед тих, хто не відмовився від участі у виборах, за Ющенка готові були проголосувати 29,9%, за Януковича - 25,2%, Петра Симоненка - 8,8%, Олександра Мороза - 6,0%, Анатолія Кінаха - 2,1%.

Як відзначили в КМІС, для коректного порівняння з опитуванням у червні список кандидатів, запропонований респондентам, включав також Юлію Тимошенко, Володимира Литвина, Віктора Медведчука і Сергія Тігіпка.

З них тільки Тимошенко одержала трохи більш 2% голосів, решта - менше 2%, повідомили в КМІС. Ще 16% респондентів не визначилися зі своїми симпатіями, а 3,8% висловили намір голосувати проти усіх.

У порівнянні з даними червневого опитування, рейтинг Ющенка практично не змінився (28,8% у червні, зміна статистично не значима), у той же час рейтинг Януковича виріс на 4,5% (з 20,6% у червні, зміна статистично значима на 5%-ому рівні).

Аналогічно скоротилася різниця другого туру: у випадку виходу лідерів рейтингу в другий тур за Ющенка готові віддати свої голоси 39,3% респондентів, що не відмовляються від участі у виборах, а за Януковича - 36,5% (14,3% ще не визначилися, а 9,9% сказали, що проголосували б проти обох).

Рейтинг другого туру Ющенка практично не змінився за місяць (у червні було 40,1%), а рейтинг Януковича виріс на 5,1% (у червні було 31,4%).

"Контр-рейтинг" (частка респондентів, що не проголосують за кандидата ні за яких обставин) двох лідерів приблизно однаковий: 22,1% у Ющенка і 20,0% у Януковича. У порівнянні з минулим місяцем змін не відбулося.

За рівнем довіри лідирують також два основних кандидати: Ющенко - 35,8% (у червні - 33,4%) і Янукович - 30,1% (у червні - 21,2%). Рівень недовіри до цих двох політиків: Ющенко - 28,3%, Янукович - 25,8%.

При цьому 46,3% учасників думають, що наступним президентом України буде Янукович, у тому числі 18,9% не збираються за нього голосувати. 16,5% вважають, що переможе Ющенко (з них лише 2,2% не збираються за нього голосувати). У перемогу Симоненка вірять лише 1,5% учасників опитування.

Про Януковича протягом останнього тижня читали або бачили (чули) через ЗМІ 65% респондентів, про Ющенка - 51%. За цим показником від них істотно відстають Симоненко - 24% і Мороз - 23%.

Як відзначили в КМІС, питання про те, як висвітлювалися кандидати - позитивно чи негативно - не ставилося.

У нинішньому конфлікті між владою й опозицією 33,6% схильні підтримувати владу, 39,4% - опозицію. За місяць підтримка влади виросла на 8,4%, а підтримка опозиції збереглася на колишньому рівні. У червні відповідні цифри складали 25,2% і 40,0%.

Опитування проводилося з 19 по 27 липня 2004 року у всіх областях України й у Криму. Опитано 2002 респонденти, похибка даних менше 2,4%, повідомляє Інтерфакс-Україна

Як відомо у березні керівник Центру ефективної політики, радник Медведчука Михайло Погребинський з посиланням на дослідження КМІС повідомив про скорочення розриву між Ющенком і Януковичем до 3%.

Читайте також:

Розквіт свіжих дебютних ідей

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування