Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ВІДДАВ СЕВАСТОПОЛЬ РОСІЇ

Понеділок, 2 серпня 2004, 14:45
Військово-морські сили України будуть перебазовані з Севастополя для того, щоб у цьому місті знаходився тільки Чорноморський флот Росії.

Про це повідомляють достовірні джерела "Української правди" у штабі Військово-морських сил України.

За їхніми словами, в першій половині серпня зі Стрелецької бухти Севастополя в район Новоозерного будуть перебазовані кораблі з'єднання ВМС України, яке займалося охороною водного району.

Слідом за цим зі своєї головної бази у Севастополі підуть й інші українські кораблі.

За даними того ж джерела, штаб ВМС України буде незабаром переведено із Севастополя до Києва. Раніше до Феодосії було переведено батальйон морської піхоти і почата демілітаризація бухти в Балаклаві.

Новою базою українського флоту стане озеро Донузлав (з'єднане з морем рукотворним каналом), де до 1994 року розташовувалася Кримська військово-морська база Чорноморського флоту, до складу якої входили підрозділи протичовневої морської авіації і кораблів-винищувачів.

Після її ліквідації тут було створено Південний військово-морський район військово-морських сил України, що займав невелику частину об'єктів бази в районі смт. Новоозерний.

У 2003 році Кабінет Міністрів України передав порт у Донузлаві в розпорядження державного об'єднання "Укрморпорт", а Міністерство транспорту почало розробку проекту щодо будівництва тут торговельного морського порту і терміналу для перевалки нафти.

Рішення про перебазування українського флоту стало шоком для українських моряків, тому що тепер Севастополь, у якому до сьогоднішнього дня розташовувалися бази ВМС України і Чорноморського флоту Росії, стане тільки російським.

Нагадаємо, що відповідно до двосторонніх домовленостей між Росією й Україною про розподіл колишнього Чорноморського флоту СРСР, за Росією в Севастополі залишилися чотири бухти для базування кораблів - Севастопольська, Південна, Карантинна, Козача.

Україна для своїх кораблів одержала тільки бухту Стрелецьку, що до того ж використовувалася спільно флотами двох країн.

Термін базування Чорноморського флоту в Севастополі минає в 2017 році і до цього часу повинні були підготувати для нього нову базу в Новоросійську.

В останні дні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається скорочувати свої сили базування в Севастополі і забирати звідси штаб флоту. Крім того, Лавров підкреслив, що бойова міць російського флоту тут буде збільшуватися, зокрема він незабаром одержить новий дизельний підводний човен.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування