Генпрокуратуру питають, чи убивав Гонгадзе громадянин К.

Понеділок, 2 серпня 2004, 22:15
Три журналістськи правозахисні організації звернулись до генпрокурора Геннадія Васильєва надати інформацію щодо громадянина К., якого перевіряють на причетність до вбивства Георгія Гонгадзе.

Заяву до Васильєва підписали Інститут масової інформації, Міжнародна федерація журналістів і Національна спілка журналістів Британії та Ірландії.

Як відомо, у червні Генпрокуратура заявила про нібито причетність до вбивства Гонгадзе громадянина К., який під час допитів заявив, що був безпосереднім виконавцем злочину.

Генпрокуратура повідомила, що об’єктивно його свідчення збігаються із обставинами скоєння цього злочину за часом та деякими іншими ключовими моментами, встановленими слідством. Зокрема, щодо відтинання голови.

У зверненні трьох організацій наголошується, що їх непокоїть, що з того часу Генпрокуратура не зробила жодних повідомлень про причетність чи непричетність громадянина К. до цього злочину, а також про результати перевірки його свідчень у справі Гонгадзе.

Керівники організацій просять Генпрокуратуру надати їм наступну інформацію: який запобіжний захід було застосовано відносно громадянина К., чи має громадянин К. адвоката або захисника? Якщо так, то хто виступає його адвокатом? Коли Генеральна прокуратура України має намір повідомити громадськість про результати перевірки заяви громадянина К.?

На підставі вказаного, статті 40 Конституції України та статей 9,32,33 Закону України "Про інформацію" журналістські правозахисні організації просять генерального прокурора надати відповідь у передбачений законом термін, повідомляє Інститут масової інформації.

Разом з тим, у Національній спілці журналістів Британії та Ірландії привітали заяву речника Генпрокуратури, який сказав у понеділок, що в його відомстві визнають правдивість матеріалів, оприлюднених на сайті delogongadze.org.

„Я думаю, це добре, що таку заяву зробив представник Генпрокуратури", - сказав у інтерв‘ю "Громадському радіо" представник британської спілки журналістів Саймон Пірані.

"Це означає: всі ті, хто цікавиться справою Гонгадзе, можуть читати ці документи, знаючи, що вони правдиві, що вони відображають ті події, які відбувалися під час розслідування справи українськими правоохоронними органами”, - додав Пірані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування