Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЯНИ ДУРИЛИ УКРАЇНУ У ПИТАННІ РЕВЕРСУ ОДЕСА-БРОДИ?

Вівторок, 3 серпня 2004, 11:05
Британська газета Financial Times заявила, що одержала копії листів, які свідчать, що всупереч твердженням нафтової компанії ТНК-БП, інші російські нафтові велетні не поділяють її зацікавлення у використанні нафтогону Одеса-Броди.

Financial Times пише, що російські нафтові компанії Лукойл, Юкос і Сургнєфтєґаз ще у вересні минулого року написали спільного листа компанії з Британських Віргінських островів Collide, що обслуговує чорноморський термінал нафтогону Одеса-Броди.

В ньому мовилося, що умови Collide для них неприйнятні.

Таким чином британське видання відреагувало на угоду минулого тижня між ТНК-БП й Україною про начебто прокачування щонайменше 9 мільйонів тонн нафти російських компаній на рік нафтогоном Одеса-Броди в реверсному напрямку.

ТНК-БП щойно виступила на захист цієї угоди, заявивши, що експорт нафти через Україну, начебто, дозволить зняти тиск на світові ціни на нафту, бо завдяки українському нафтогонові уможливить збільшення обсягів видобутку нафти російськими компаніями.

Речниця ТНК-БП Марина Драчова твердить, що нафтопровід все одно буде дешевшим, ніж залізничні маршрути через Україну, які використовують російські нафтові компанії.

Проти реверсу виступають США, ЄС і Туреччина. Вони кажуть, що транспортування російської нафти Чорним морем перевантажить протоку Босфор. Час очікування проходу танкерів через неї далі зросте, а з ним і ризик великої аварії в Чорному морі.

"США і ЄС, так само як і деякі політичні сили в Україні, також вважають, що Україна втрачає можливість зменшити свою залежність від Росії. США і ЄС закликають Україну використовувати нафтопровід у зворотньому напрямку для транспортування легкої каспійської нафти з Чорного моря до північного центру Європи", - ідеться у статті.

Газета посилається на речницю ТНК-БП Драчову, яка сказала, що збільшення російських експортних потужностей мають буди в інтересах усіх:

"Критики, однак, твердять, що російська нафтова компанія "Транснефть" заважає намаганням України організувати транспортування каспійської нафти до Центральної Європи", - пише Financial Times.

"Інші також твердять, що Бі-Пі хоче гарантувати, щоб каспійської нафти було достатньо для наповнення ще одного трубопроводу, який заплановано відкрити наступного року", - зазначає Financial Times.

Як відомо, ТНК-БП уже почала заповнювати Одеса-Броди технологічною російською нафтою для використання труби у реверсі в інтересах Росії.

ТНК-БП пообіцяла завантажити лише на шосту частину потужності Одеса-Броди, обіцяючи, що також по трубі транспортуватимуть нафту інші російські компанії – в тому числі й ті, які відмовились це робити у листі, що наводить Financial Times.

Українська служба "Німецької хвилі", Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування