Кучма намагається прибрати плити з рейок у Придністров'ї

Четвер, 5 серпня 2004, 11:22
Президент України Леонід Кучма, прем'єр-міністр Молдавії Василе Тарлєв і лідер Придністров'я Ігор Смирнов у телефонних бесідах досягли домовленості в питаннях розблокування пересування транспорту між Молдавією і Придністров'ям, а також на україно-придністровській ділянці молдавського кордону.

Як повідомляє в четвер прес-служба Кучми, він підкреслив, що Україна, як один з посередників в переговорному процесі, зацікавлена у найшвидшому мирному врегулюванні придністровського конфлікту.

Як повідомлялося, заходи економічного впливу, які застосовуються Кишиневом і Тирасполем один до одного, привели до того, що залізничне сполучення між ними з вівторка припинене повністю. Сотні вагонів з вантажами на Тирасполь затримані в Кишиневі, а на станціях Бендери і Рибниця затримані ешелони, які йшли на Кишинів.

Залізниця в Бендерах перекрита бетонними плитами. Молдавська залізниця скасувала рейси з Кишинева на Одесу і Рені. В обхід території Молдавії ходитиме і поїзд Івано-Франківськ-Одеса, який користувався популярністю серед пасажирів з Молдавії та Придністров'я.

Рейси з Кишинева на Симферополь, Москву, Київ, Мурманськ і Санкт-Петербург ідуть в обхід території Придністров'я, через північ Молдавії. За цим же маршрутом слідують міжнародні потяги Москва-Софія і Варна. У результаті, їх перебування в дорозі збільшується на 4-5 годин.

Придністров'я залишилося без залізничного сполучення, оскільки жителі регіону користувалися потягами, які йшли з Кишинева. Зараз жителі Тирасполя й інших придністровських населених пунктів можуть поїхати в країни СНД, тільки заздалегідь діставшись на автобусах до Кишинева або Одеси.

У той же час, в умовах застосування заходів економічного тиску з боку Кишинева, Придністров'я намагається здійснити експорт своїх товарів через Україну. Про це інформагентству Інтерфакс-Україна повідомили в Митному департаменті Молдавії.

Згідно з даними Митного департаменту, Державна митна служба України вільно пропускає всі потяги, що виходять з Придністров'я, незважаючи на відсутність сертифікатів встановленого зразка про походження товарів і молдавського митного забезпечення.

Молдавські митники не виключають, що вантажі з Придністров'я не тільки залишаються в Україні, але і експортуються далі - вже як українські товари, з відповідним документальним оформленням.

Радник посольства України в Кишиневі Марк Шевченко не зміг ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

В інтерв'ю "Інтерфаксу" президент Молдавії Володимир Воронін минулої суботи уперше висловив публічне невдоволення діями України і Росії в якості посередників в урегулюванні придністровського конфлікту.

Він заявив, що "вони зайняли позиції сторонніх спостерігачів і не пропонують нічого конкретного Кишиневу і Тирасполю".

Тим часом, МЗС Молдавії не дало позитивної відповіді на пропозицію Москви негайно сісти за стіл переговорів, щоб вирішити проблеми, що виникли політичним шляхом. У Кишиневі заявили, що це можливо тільки за умови підписання Тирасполем запропонованого посередниками протоколу, в якому пропонується скасувати прийняте раніше рішення про закриття в Придністров'ї молдавських шкіл з навчанням латинською графікою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування