МВФ хоче, щоб Азаров виправив помилки

Четвер, 5 серпня 2004, 12:41
Голова представництва МВФ у Києві Лоренцо Філіуолі не згоден з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим, який пояснив різною методологією розрахунків занепокоєння Фонду щодо бюджетного дефіциту в Україні.

Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Перед тим місія Міжнародного валютного фонду, яка працювала в Україні з 19 липня по 3 серпня, дійшла висновку, що український уряд не дотримується зобов'язань за програмою "упереджувальний stand-by".

Тоді експерти фонду висловили занепокоєння з двох принципових питань: неповернення податку на додану вартість, а також збільшення бюджетного дефіциту на тлі величезних надходжень від приватизації та зростання економіки (ухвалені в середині червня зміни до бюджету-2004 збільшили його дефіцит до 2,75% ВВП проти цільового показника за програмою, встановленого на рівні 1,75%).

Азаров, коментуючи висновки МВФ, заявляв, що непорозуміння із дефіцитом пов'язані із різною методологією, якою послуговуються у своїх розрахунках МВФ та український уряд, і що насправді ніякого дефіциту не існує, бо всі витрати держави покриваються доходами.

"Не тільки МВФ, але й багато інших міжнародних інституцій у багатьох країнах трактують надходження від приватизації не як доходи бюджету, а як статтю фінансування. Іншими словами, вона поза балансом", - пояснив позицію фонду Філіуолі.

"Те ж відбувається і в самій Україні згідно із законом про бюджет. Це означає, що якщо уряд здійснює поточні витрати із надходжень від приватизації, він створює бюджетний дефіцит", - додав він.

Про коментар першого віце-прем'єра Філіуолі сказав: "Пан Азаров, напевне, мав на увазі те, що гроші на витрати є, і ми про це знаємо".

"Але будь-яке збільшення витрат збільшує масу грошей, що обертаються в економіці, і це посилює інфляційний тиск, особливо за умов швидкого зростання економіки, яке ми спостерігаємо в Україні".

Філіуолі не зміг дати чіткої відповіді про перспективи продовження програми співпраці між Україною та МВФ або її зупинку: "Ми очікуємо, що у жовтні, конкретніше не можу сказати коли, місія буде консультуватися із Радою директорів Фонду".

"Тим часом український уряд має виправити ті помилки, про які йдеться у нашому теперішньому звіті, тобто привести фіскальні питання у відповідність до програми співпраці, і довести нам, що і в бюджеті 2005 року подібних проблем не буде", - сказав він. Крім того, додав Філіуолі, має бути вирішено проблему із боргом з ПДВ.

"Ми розуміємо, що на це потрібен час, і тому наступна місія приїде до Києва десь під кінець року. Але наразі не можна сказати, що програму зупинено чи призупинено. Я би сказав, що ми перебуваємо у процесі консультацій", - додав голова представництва МВФ в Україні.

Україна поновила співпрацю з МВФ за програмою "упереджувальний stand-by" лише півроку тому після тривалої перерви.

Читайте також:

МВФ заявляє, що уряд Януковича не дотримується зобов'язань

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...