Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За рік в Україні стало на на дві третини більше власників "мобілок"

Четвер, 5 серпня 2004, 14:57
В Україні кількість абонентів мобільного зв'язку за підсумками липня становить 9 млн. осіб. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх кількість зросла на 70%, від початку року - на 38%, за липень - на 7%.

Лідером за кількістю абонентів є СП "Український мобільний зв'язок" (УМС), яке, за даними свого власника, російського оператора ВАТ "Мобільні ТелеСистеми", обслуговує 4,96 млн. мешканців, що у 2,15 рази більше, ніж торік, і на 48% більше, ніж на початку року.

У липні кількість абонентів УМС збільшилася на 7%. У загальну статистику компанія включає 1,5 млн. абонентів віртуального оператора "Джинс", який з початку року збільшив свою абонентську базу у 2,6 рази, за липень - на 11%.

УМС є найстарішим оператором України і надає послуги на більшій частині території країни в стандарті GSM-900/1800 і застарілому стандарті NMT. Компанія належить російському оператору зв'язку ВАТ "Мобільні ТелеСистеми".

Основний конкурент УМС - ЗАТ "Київстар GSM" - за рік збільшив кількість своїх абонентів на 54% - 3,86 млн. чол. Від початку року приріст становив 29%, за липень - 7,2%.

Мережа мобільного зв'язку "Київстару" в стандарті GSM 900/1800 також діє на більшій частині України. Основними акціонерами компанії є норвезький оператор зв'язку Telenor - 56,51% і українське ТОВ "Сторм" - 43,49% (контрольна частка в якій належить російській групі компаній "Альфа").

Донецьке ЗАТ "Цифровий стільниковий зв'язок України", що надає послуги у восьми областях країни в стандарті D/AMPS під торговою маркою DCC, не інформує про кількість своїх абонентів. За оцінками експертів, абонентська база цієї компанії стабільна і досягає близько 85 тис. чол.

Основним акціонером компанії є донецьке ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" - 85% акцій. DCC наприкінці минулого року оголосило про амбіційні плани побудови національної мережі стільникового зв'язку в стандарті GSM-1800 і створення для цього спільного підприємства з турецькою Turkcell, якій в СП належатиме 51%.

ТОВ "Голден Телеком", що надає послуги мобільного зв'язку у Києві й Одесі в стандарті GSM-1800, обслуговує 54 тис. абонентів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх кількість зросла на 29%. Компанія входить в російський телекомунікаційний холдинг "Голден Телеком".

ЗАТ "Українські радіосистеми", що надає послуги в стандарті GSM-900 під торговою маркою Wellcom, обслуговує понад 42 тис. абонентів. Мережа мобільного зв'язку компанії охоплює Київ, Дніпропетровськ, Одесу, Івано-Франківськ (в трьох останніх введена минулого місяця) і будується ще в низці міст.

Основними акціонерами WellCom є компанії, афільовані з дніпропетровським телекомунікаційним холдингом "Оптима телеком" і дніпропетровським "ПриватБанком": "Укрфондінвест" (31% станом на літо 2003 року), "Інтерінвест" (20%), кіпрська Occidental Management Co.Limited і американська OptimaTelecom (по 24,5%).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування