Януковича вважають другом олігархів, але його фанам це байдуже

Четвер, 5 серпня 2004, 17:46
Серед кандидатів у президенти Віктора Януковича найчастіше називають пов'язаним з олігархами.

Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного у липні Центром Разумкова.

Даючи відповідь на запитання "Хто з кандидатів на посаду президента, на Вашу думку, пов’язаний з олігархами?", 31% респондентів називали Януковича.

Майже удвічі рідше згадуються Віктор Ющенко (17%) та Анатолій Кінах (16%), ще рідше  Олександр Мороз (6%) та Петро Симоненко (6%) (опитані могли назвати кілька прізвищ).

31% вважають, що з олігархами пов’язані всі кандидати. Остання точка зору переважає серед тих, хто збирається голосувати проти всіх кандидатів (у цьому переконані 63% з-поміж них), або не збирається брати участі у виборах (так думають 55% громадян, що не збираються відвідувати виборчі дільниці).

Саме зв`язок кандидатів з олігархами, очевидно, і є головним мотивом тих громадян, які не бажають підтримувати на виборах жодного з політиків, вважають у Центрі Разумкова.

Як зазначив заступник директора соціослужби Центру Разумкова Михайло Міщенко, далеко не всі респонденти ставляться до олігархів негативно. Так, серед тих, хто пов’язує з олігархами Віктора Януковича, 10% все одно збираються голосувати за нього у першому турі, і 17%  у другому турі виборів.

Тим не менше, певного політика як представника олігархів частіше сприймають прихильники його політичних опонентів. Так, Януковича в такій якості бачать 52% тих, хто збирається голосувати за Мороза, 48% представників електорату Симоненка, стільки ж  серед тих, хто голосуватиме за Ющенка, і лише 14% респондентів, які збираються віддати свій голос за прем’єр-міністра.

Разом з тим, більшість громадян України проти того, щоб главою держави було обрано представника олігархічних кіл.

58% респондентів, опитаних Центром Разумкова, дають негативну відповідь на запитання “Як Ви вважаєте, чи припустимо, щоб на посаду президента України була обрана людина, яка є представником олігархічного клану?”, лише 20% відповіли "так", 22%  не визначилися.

Відповідаючи на запитання "Наскільки для Вас важливо, щоб наступний президент України ініціював боротьбу з олігархами?", 31% респондентів вибрали варіант відповіді "дуже важливо".

Для 27%  це "скоріше, важливо", 15%  "скоріше, не важливо", 11%  "не важливо" (16% вагалися із відповіддю).

Соціальною групою, в якій гасло боротьби з олігархією найчастіше знаходить підтримку, є пенсіонери (таких серед них 68%).

Також частіше, ніж жителі інших регіонів, наголошують на необхідності активізації боротьби з тими, хто одночасно сконцентрував у своїх руках капітал і владу, мешканці західних областей (на необхідність цього тут вказали 68%, тоді як в інших регіонах  від 56 до 58%).

Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 28 липня 2004 року в усіх регіонах України. Опитано 2014 респондентів віком від 18 років у 122 населених пунктах за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) – 2,3%.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування