Мороз не допустить, щоб Кучмі дали гарантії від в'язниці

Четвер, 5 серпня 2004, 18:46
Кандидат у президенти, лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що Україні потрібен закон про гарантії екс-президенту, але вважає неприйнятним звільнення колишнього глави держави від відповідальності за зловживання владою.

Про це Мороз повідомив у четвер на прес-конференції у Харкові, відповідаючи на питання кореспондента Інтерфакс-Україна.

"У принципі, закон такий потрібен", - відзначив лідер соціалістів, додавши, що подібні законодавчі норми є у всіх країнах, де існує президентська посада.

Мороз вважає за необхідне, щоб президент при передачі влади звітував про здійснену роботу наступному главі держави. Така звітність повинна охоплювати широкий спектр економічних і соціальних параметрів - від стану золотовалютного запасу країни до рівня зайнятості населення.

Надання привілеїв екс-президенту має погоджуватися із соціально-економічною ситуацією в державі, а також виконанням передвиборчих обіцянок, вважає лідер СПУ.

Він також назвав неприйнятною норму законопроекту, запропонованого лідером фракції "Трудова Україна" Ігорем Шаровим про необхідність гарантувати екс-президенту звільнення від кримінальної відповідальності за дії, вчинені на посаді глави держави. "Думаю, опозиція не пропустить таку норму в цьому законі", - резюмував Мороз.

Раніше повідомлялося, що в парламенті буде зареєстрований законопроект Ігоря Шарова про гарантії екс-президентові України, що пропонує гарантувати йому звільнення від кримінальної відповідальності за дії вчинені на посаді президента.

У парламенті вже зареєстрований законопроект про правові, соціальні й інші гарантії екс-президенту внесений народними депутатами Валерієм Пустовойтенко (фракція Народно-демократичної партії), Сергієм Бондарчуком і Сергієм Бичковим (обоє - група "Центр").

Відповідно до нього екс-президент у випадку здійснення злочину може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за згодою не менш 2/3 конституційного складу Ради.

Чинна Конституція України визначає, що президент країни користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Звання президента охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо він не був усунутий з посади в порядку імпічменту.

Читайте також:

Фракція правої руки Януковича готує нові гарантії Кучмі

Пустовойтенко пропонує створити для Кучми патронатну службу при АП


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування