ПЕРЕД ШТУРМОМ СТУДЕНТАМ ПОГРОЖУВАВ ЩЕРБАНЬ. ЗА ВКАЗІВКОЮ ЯНУКОВИЧА?

П'ятниця, 6 серпня 2004, 10:35
Перед штурмом міліцією наметового табору студентів до них приїздив губернатор Сумщини Володимир Щербань, який вимагав зупинити пішу ходу на Київ.

"Сьогодні о шостій годині ранку до табору студентів приїхав Щербань і на підвищених тонах, погрожуючи, переконував студентів не виходити за межі Сумської області", - повідомив депутат із "Нашої України" Вячеслав Кириленко.

"Щербань посилався на рішення роменського районного суду, який заборонив студентам проходити територією району", - додав депутат.

"Однак всі студенти виявили бажання продовжувати пішу ходу. Після безрезультатних переконань Щербань поїхав, а за годину до табору студентів приїхала колона правоохоронців", – повідомив Кириленко.

За його словами, "це була масштабна каральна операція із залученням щонайменше півтори сотні правоохоронців, які приїхали кількома автобусами і 10-15 патрульними машинами".

"На межі Сумської та Полтавської областей студентів брутально били кийками, валили на землю і навалювалися на молодих людей і били ногами", - повідомив Кириленко.

Депутат також заявив, що до нього правоохоронці теж застосували силу: "Не дивлячись не те, що я пред’явив посвідчення депутата, мене також затримали і лише о дев’ятій годині мене звільнили з роменського райвідділку міліції".

Станом на 9 ранку, за словами Кириленка, міліція утримувала близько 15 студентів, "їхня доля поки що невідома, і я не поїду звідси, поки не вирішиться питання щодо кожного із затриманих учасників ходи".

При цьому народний депутат зауважив, що правоохоронці не пред’являли жодних посвідчень, не відповідали на запитання, хто вони, які підстави силових дій".

"Я переконаний, що рішення про розправу над студентами, приймалося у Києві, адже місцева влада навряд чи наважилася розправлятися із своїми земляками такими брутальними і дикунськими методами".

"Скоріше за все, до цього рішення має безпосереднє відношення і кандидат на посаду президента Віктор Янукович, який є главою уряду, а Володимир Щербань лише радо віддавав вказівки правоохоронним органам. Ця спецоперація була направлена проти права людини висловлювати свою думку," – заявив В’ячеслав Кириленко.

"Тепер по області, яку патронує донеччанин Щербань, пересуватися в пішому порядку заборонено. Це пряма диктатура. Це повний абсурд, який свідчить лише про одне, – режим агонізує не здатен на адекватні кроки", - наголосив Кириленко, слова якого передає прес-служба штабу Ющенка.

Як уже повідомлялося, на початку серпня з Сум пішою ходою на Київ рушила колона студентів, які протестують проти приєднання держуніверситету і педуніверситету до Сумського аграрного університету під керівництвом ректора-депутата від СДПУ(о) Олександра Царенка.

У червні в Сумах було розгорнуто наметове містечко проти цього. У ніч з 31 липня на 1 серпня акція в обласному центрі була придушена міліцією.

Читайте також:

СУМСЬКА МІЛІЦІЯ ОБІЦЯЄ ПІДКИНУТИ НАРКОТУ СТУДЕНТАМ. Мороз потелефонував у МВС

Мороз і правозахисники просять Тігіпка не кидатись погрозами?

МВС ЗВИНУВАЧУЄ ПЕВНІ ПОЛІТИЧНІ СИЛИ В ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ-ЕКСТРЕМІСТІВ

ЯНУКОВИЧ ЗВІЛЬНИТЬ ЩЕРБАНЯ, ЯКЩО ТОЙ ВИПУСТИТЬ СТУДЕНТІВ ЗА МЕЖІ ОБЛАСТІ?

МІЛІЦІЯ РОЗІГНАЛА ПРОТЕСТ СТУДЕНТІВ ІЗ СУМ, ЯКІ НЕ ХОТІЛИ ІТИ ПІД СДПУ(О)

Про підґрунтя акції читайте тут:

Ні "совокуплєнію" вузів! Сумські студенти вирушають походом на Київ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування