Почесний консул України в США визнаний винним у хабарництві

П'ятниця, 6 серпня 2004, 11:12
Почесний консул України в США Андрій Футей визнаний американським судом посередником у хабарництві.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

Прокуратура штату звинуватила почесного консула України у "свідомому вимаганні грошей та інших коштовностей для підкупу глави фінансової адміністрації штату Огайо".

Обвинувачення проти Футея базуються на свідченнях брокера Френка Гратадорія, який уже відбуває семирічне покарання за численні фінансові махінації. Гратадорія, зокрема, зізнався і в підкупі високого посадовця у скарбниці штату за допомогою Футея.

Брокер Гратадорі намагався отримати від уряду Огайо контрактне замовлення для компанії, що він представляв.

"Свобода" нагадує, що Футей, який свого часу працював помічником губернатора штату, був добре знайомий із необхідними брокеру людьми в уряді. Саме Футей організував брокеру першу ознайомчу зустріч із головним фінансистом штату та його адміністратором.

Далі Футей, за словами Гратадорі, пояснив як швидше отримати контракти у скарбниці штату. Він вказав особу, через яку брокер повинен був переказувати гроші у виборчий фонд місцевого осередку Республіканської партії. Адже скарбник штату у США є виборчою посадою, і тодішній головний фінансист Огайо був членом Республіканської партії.

Саме на його майбутню перевиборчу кампанію повинні були йти надані брокером гроші. За це глава фінансової адміністрації штату надав компанії, яку представляв Гратадорі, низку багатомільйонних контрактів. Футей, згідно з обвинуваченням, виступав посередником між брокером та скарбницею штату, і таким чином свідомо уможливив скоєння злочину.

За свої посередницькі послуги упродовж двох років Футей отримав від брокера сто десять тисяч доларів. Чверть цієї суми він, після визнання провини минулого тижня, погодився віддати округу штату. Футей також погодився співпрацювати із окружним прокурором у з"ясуванні інших деталей фінансової афери.

Минулого місяця губернатор Огайо виключив Андрія Футея з комісії штату, яка відповідає за дотримання законності та етики під час розігрування лотерей.

Під питанням опинилося і його подальше перебування на посаді почесного консула України у США.

Згідно з Віденською конвенцію про консульські відносини, почесні консули повинні поважати закони держави перебування. Однак, злочин, співучасником якого став Андрій Футей, був скоєний між 1999 та 2001 роками. Тобто до його призначення почесним консулом України навесні 2002 року.

В українському посольстві у США не коментують цієї справи. Там очікують офіційного повідомлення суду. У посольстві також поки що не вирішили, чи порушує Андрій Футей українські закони своєю участю у передвиборчій кампанії президента Джорджа Буша.


Консульський статут України забороняє почесним консулам активно працювати на політичній ниві держави перебування.

Однак прес-секретар посольства сказала радіо "Свобода," що про активну діяльність Андрія Футея на користь Республіканської партії до останнього часу в українському дипломатичному відомстві не знали.

А вирішуючи майбутнє Футея як почесного консула, українські дипломати будуть оцінювати ступінь шкоди, яку він завдав репутації України. Окружний суд штату Огайо повинен винести вирок Андрію Футею 30 серпня.


Читайте також:

Почесний консул України в США незаконно агітує за Буша


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News