Кучма подякував Януковичу, який зумів все зробити без Заходу

Неділя, 8 серпня 2004, 16:36
Президент Леонід Кучма вважає, що пуском другого реактору на Хмельницькій АЕС Україна має завдячувати прем'єру Віктору Януковичу.

У неділю Кучма взяв участь у запуску другого реактору на Хмельницькій АЕС.

"Успішним завершенням робіт маємо завдячувати нинішньому уряду та його главі Віктору Януковичу. За останні півтора року було освоєно капіталовкладень практично стільки ж, скільки за перші п’ятнадцять років будівництва", - заявив Кучма.

Кучма також звинуватив світову спільноту у невиконанні зобов'язань, які вона брала при закритті Чорнобильської АЕС. Кучма нагадав, що у 1995 Україна та держави Великої сімки уклали Меморандум про закриття ЧАЕС.

"За це нам урочисто обіцяли допомогу, зокрема, у зведенні нового безпечного укриття на Чорнобильській станції, добудові енергоблоків на Хмельницькій та Рівненський АЕС, спорудженні високовольтних ліній передач до них, завершенні будівництва Дністровської гідроакумулюючої станції".

"Україна виконала свої зобов’язання на всі 100 відсотків. 15 грудня Чорнобильську АЕС було зупинено".

"Але що отримала взамін? Жодної копійки коштів на добудову атомних блоків та ліній видачі потужностей, не кажу вже про Дністровську ГАЕС, при чому мова йшла не про якусь благодійну допомогу, а про звичайний кредит", - пригадав Кучма.

"Ми чекали п’ять років, але Захід під різними приводами ухилявся від виконання своїх зобов’язань, у свою чергу, виставляючи перед Україною все нові й нові вимоги. А домігшись закриття Чорнобильської АЕС – взагалі забув про свої обіцянки".

"Але тим визначнішою виглядає сьогоднішня подія. Вона яскраво засвідчує, що Україна спинається на ноги, набирається енергії, аби самотужки, за рахунок власного потенціалу вирішувати проблеми, які раніше здавалися непідйомними", - сказав президента.

Кучма назвав запуск другого реактору на Хмельницькій АЕС "подвигом", повідомляє прес-служба президента.

Там же в Хмельницькому Кучма присвоїв міністру ПЕК–президенту "Енергоатома" Сергію Тулубу звання Герой України з врученням ордена Держави.

Кучма пригадав, що компанія "Енергоатом" "практично була банкрутом". "І те, що прийшов туди Сергій Тулуб разом із вами, і що ця компанія сьогодні є у перших лавах української економіки – це також ваша заслуга. За це велике спасибі", - звернувся Кучма до атомників.

"Українська Правда"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування