Підписи за Януковича купували в "малювальних цехах"?

Понеділок, 9 серпня 2004, 16:14
За даними Комітету виборців України, деякі кандидати в президенти не збирають підписи виборців на свою підтримку, а купують уже заповнені підписні аркуші.

Як повідомив на прес-конференції в понеділок голова правління КВУ Ігор Попов, комітетові відомі три "малювальних цехи" у Києві, де студенти заповнюють передплатні аркуші, а потім продають їх кандидатам з розрахунку 1 грн. за 1 підпис.

Відповідно до закону про вибори президента, кандидати в президенти повинні до 20 вересня зібрати на свою підтримку і подати до ЦВК підписи не менш 0,5 млн. виборців.

Попов також відзначив, що в липні збір підписів вів практично тільки один з кандидатів - Віктор Янукович.

Як повідомлялося, штаб кандидата Януковича вже зібрав 5 млн. підписів і має намір найближчим часом передати їх до ЦВК.

КВУ також відзначив, що територіальні виборчі комісії для голосування на виборах-2004 31 жовтня вже практично сформовані.

Прес-секретар КВУ Олександр Черненко, нагадав, що 11 серпня минає термін формування територіальних виборчих комісій. Відповідно до закону про вибори президента, склад тервиборчкомів формує Центвиборчком на підставі подань кандидатів у президенти.

За словами Черненка, ЦВК уже проводив нараду для керівників тервиборчкомів, і близько 90% з них мають досвід такої роботи.

Комітет виборців вважає, що пропорційність представництва кандидатів у президенти в керівництві комісій буде дотримана, оскільки це передбачено законом.

"Для цього є спеціальна математична формула", - відзначив прес-секретар, додавши, що рішення про те, у яких саме округах у керівництві тервиборчкомів будуть представники тих чи інших кандидатів, ЦВК "буде приймати на свій розсуд".

КВУ вважає, що багато хто з кандидатів є "технічними" і беруть участь у виборах тільки, щоб мати своїх представників у виборчих комісіях. При цьому, за словами Черненка, "технічні кандидати є й у Віктора Ющенка, й у Віктора Януковича".

Комітет виборців, підкреслив він, має інформацію про те, що окремі кандидати "продають свою квоту" у виборчих комісіях іншим кандидатам.

Черненко нагадав, що закон про вибори президента не передбачає обов'язкового виходу зі складу виборчкомів усіх рівнів представників кандидата в президенти у випадку його вибування з передвиборчого марафону.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Швидкість збору підписів за Януковича знизилася до 231 за хвилину


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування