Мінпаливенерго сподобався аванс від ТНК. Турків просять не турбуватися

Понеділок, 9 серпня 2004, 20:50
Міністерство палива й енергетики України упевнене в добудові магістрального нафтогону Одеса-Броди до Плоцька і його прямому використанні в довгостроковій перспективі, повідомив журналістам директор департаменту Мінпаливенерго Микола Євдощук у понеділок.

"Я на 90% упевнений, що нафтогін буде працювати. СП "Сарматія" врахує сумний досвід простою Одеса-Броди, і новий нафтогін не буде настільки заполітизований", - сказав він.

За інформацією Євдощука, уже з'явилися, як мінімум, три потенційних інвестори добудови, готових укласти кошти в створюване "Укртранснафтою" і польською PERN СП "Сарматія".

Говорячи про можливості продовження Україною реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди через три роки - після завершення терміну контракту, підписаного з ТНК-ВР, Євдощук сказав, що це буде залежати від ситуації на ринку нафти в Європі й Росії.

"Нас лякають уведенням на повну потужність Балтійської трубопровідної системи, однак я думаю, цього не буде. Можливо, Росія на той час запропонує не 9 млн. тонн, а всі 40 млн. тонн, щоб запустити Одеса-Броди на повну потужність", - сказав він.

У той же час, за словами директора департаменту Мінпаливенерго, за наявності реальних пропозицій і економічної вигоди для України прямого транспортування нафти можлива зміна напрямку використання нафтопроводу. При цьому Україна може це зробити й у найближчі три роки, підкреслив Євдощук.

На його думку, підписаний "Укртранснафтою" і ТНК-ВР контракт "максимально захищає інтереси України".

"Дуже гарні умови контракту", - сказав Євдощук, уточнивши, що мова йде про можливість, що допускається цим документом, зміни напрямку прокачування нафти по Одеса-Броди з попередженням про це за три місяці, а також закріплений принцип "качай або плати", що передбачає аванс за послуги з прокачування фіксованих обсягів нафти в розмірі 90% їхньої вартості, що залишається в "Укртранснафти" незалежно від того, чи буде прокачана нафта.

Він також відзначив, що побоювання Туреччини щодо ризику перевантаженості протоки Босфор у зв'язку з реверсним використанням нафтопроводу Одеса-Броди безпідставні, вважає Євдощук.

Він повідомив, що після початку прокачування російської нафти зазначеним нафтогоном в напрямку морського нафтоналивного терміналу "Південний" завантаження Босфору збільшиться лише на 7% (на 9 млн. тонн на рік).

Оскільки в 2003 році транспортування нафти танкерами через Босфор склало 135 млн. тонн за максимально можливих 200 млн. тонн, додаткові її обсяги в розмірі 9 млн. тонн істотно не вплинуть на обстановку в протоці, резюмував він.

"Вони висловлюють побоювання технологічного характеру, однак вони безпідставні", - сказав Євдощук.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Туреччини Абдулла Гул висловив стурбованість планами України транспортувати російську нафту в реверсному напрямку нафтогоном Одеса - Броди для подальшого перевезення Чорним морем і через Босфор. За його словами, у цьому випадку значно зросте кількість нафти, що транспортується Босфором.

У липні Кабінет міністрів відмовився від використання нафтогону винятково в прямому напрямку, внісши зміни у свою лютневу постанову.

На початку липня наглядова рада ВАТ "Укртранснафта" уповноважила гендиректора компанії укласти угоди про заповнення й початок експлуатації нафтогону Одеса-Броди на найближчі три роки з компаніями російсько-британської групи ТНК-BP для транспортування 9 млн. тонн російської нафти на рік.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування