СБУ намагається легалізувати підслуховування. За рахунок провайдерів

Четвер, 2 вересня 2004, 19:09
За останній рік українськими судами видано 40 тисяч дозволів на "прослуховування".

Про це у четвер на громадських слуханнях законопроекту "Про перехоплення телекомунікацій" повідомив керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

За повідомленням "Телекритики" , він нагадав, що такі дозволи мають видаватися лише для розкриття особливо тяжких злочинів, в той час як статистика таких злочинів значно менша.

Захаров навів приклад Харківської області, де було видано 4 тисячі дозволів на перехват телекомунікацій, а засуджено за участь у організованій злочинності за той самий час – 300 осіб.

На слуханнях обговорювалися два законопроекти про легалізацію підслуховування.

Першій законопроект – "Про моніторинг телекомунікацій" – запропоновано Кабміном, та розроблено СБУ.

Як повідомив заступник голови СБУ Анатолій Герасимов, Служба безпеки України зацікавлена у переведенні перехвату телекомунікацій у правові рамки. Цей законопроект передбачає, зокрема, виготовлення систем моніторингу коштом провайдерів.

На думку голови правління Інтернет-асоціації України Тетяни Попової, якщо законопроект СБУ "Про моніторинг телекомунікацій" буде ухвалено, це може призвести до закриття дрібних та середніх провайдерів телекомунікацій, саме тому, що згідно з проектом, фінансуванням систем моніторингу опікуватимуться провайдери.

Це коштуватиме всім провайдерам (мобільного зв`язку, інтернет-провайдерам) загалом близько 30 мільйонів доларів, вважає Попова.

Альтернативний законопроект запропонували член Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Валерій Лебедівський, Інтернет-асоціація України, "Українська інтернет-спільнота", Харківська правозахисна група, комісія УСПП з телекомунікацій та "Інтерньюз-Україна".

"Здійснюючи автоматизоване перехоплення сьогодні, співробітники спецслужб залишаються за межами правового поля України, що не тільки ускладнює застосування такого засобу, як перехоплення телекомунікацій, але й може сприяти численним порушенням прав людини, гарантованих Конституцією України", - вважає розробник цього законопроекту Валерій Лебедівський.

За його словами, саме цим й обумовлена потрібність в розробці такого закону.

На слуханнях були присутніми представники провайдерів телекомунікацій, СБУ, народні депутати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування