Квасьнєвський критикує ЄС за Україну - перед зустріччю "трикутника"

П'ятниця, 3 вересня 2004, 10:42
Президент Польщі Александер Квасьнєвський піддав критиці Євросоюз за недостатню підтримку України і небажання визнати перспективи Києва щодо вступу до ЄС.

Про це він заявив в інтерв'ю брюссельському кореспондентові газети "Інтернешнл геральд трібюн".

Польський лідер зазначив, що якщо Євросоюз скаже "так" початку переговорів про вступ до ЄС Туреччини, тоді Брюссель має надати перспективи членства і для Києва.

Квасьнєвський зауважив, що нині Євросоюз має хибний підхід до України.

За його словами, Брюссель говорить Україні: "Будь ласка, робіть реформи, а потім ми вас підтримаємо".

Він уважає, що необхідно спочатку надати підтримку, а потім очікувати на результат. "Якщо ви маєте пасивний підхід, то як ви можете знайти нових людей, нові проекти, нове мислення?", - запитує президент Польщі.

Він вказав на те, що Варшава підтримуватиме зусилля України, особливо в той час, коли країна перебуває під економічним впливом Росії – сильним як ніколи.

Кореспондент "Інтернешнл геральд трібюн" зауважує, що політика Польщі щодо вступу до ЄС Туреччини та України має розворушити інші країни Євросоюзу і бюрократів у Брюсселі.

Така підтримка України має широкий відгук у Польщі, зауважує "Інтернешнл Гералд Трибюн".

Як пояснюють польські дипломати, поляки й далі з глибокою підозрою ставляться до економічного тиску Росії на Україну, як і до російського політичного впливу на Білорусь: на їхню думку, це вказує на прагнення Росії відбудувати хоч частину імперії, що занепала 1991 року.

Водночас поляки відкидають і думку про нову залізну завісу на новому східному кордоні ЄС.

Це лише зменшило би безпеку, сказав "Інтернешенел Гералд Трибюн" один чільний польський дипломат і відразу ж відкинув припущення, ніби Польща хотіла б мати Україну за буфер між собою й Росією.

Питання України обговорюватиметься на засіданні так званого Веймарського трикутника (керівників Польщі, Франції й Німеччини) наступного місяця у Франції, додає "Інтернешенел Гералд Трибюн".

Радіо "Свобода", "Німецька хвиля"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування