"На вулицях – лише плакати провладного кандидата", – доповідач ПАРЄ Ренате Вольвенд про візит до України

П'ятниця, 3 вересня 2004, 11:37
За тижні, що залишилися до виборів президента, Україна ще має можливість продемонструвати, що здатна гарантувати прозору виборчу кампанію. Утім, поки, особливо з огляду на ситуацію з українськими ЗМІ, про це говорити передчасно.

Такі враження від візиту в Україну співдоповідача Парламентської асамблеї Ради Європи Ренате Вольвенд. Ними вона поділилася в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Співдоповідачі ПАРЄ Ганне Северінсен та Ренате Вольвенд відвідали на початку цього тижня Дніпропетровськ і Донецьк. Як повідомлялося напередодні цього візиту, ці міста були обрані як такі, що близькі нинішньому українському президентові та провладному кандидату на цю посаду.

Северінсен і Вольвенд цікавило, як іде підготовка до виборів і як виглядає в контексті цієї підготовки ситуація зі ЗМІ. Це був перший візит представниць ПАРЄ до України з часу офіційного старту передвиборчої кампанії.

Ренате Вольвенд каже, що одне з перших вражень від перебування в Україні – це величезна кількість рекламних зображень Віктора Януковича.

Ренате Вольвенд: "Зараз усе виглядає так, що на вулицях видно лише плакати провладного кандидата. Передусім Дніпропетровськ переповнений його портретами. Звісно, що це дало нам привід поцікавитися, за якими правилами розміщується передвиборча реклама.

Неурядові організації та представники від опозиції заявили нам, що їм не надається місце для реклами. Водночас представники влади стверджують, що у всіх шанси рівні. Але ми не побачили, окрім реклами Януковича, рекламних плакатів чи матеріалів інших кандидатів".

Ренате Вольвенд звертає увагу й на те, що за кілька тижнів до виборів ще залишилося чимало роботи, щоб гарантувати гідні умови для голосування. Передусім це стосується облаштування виборчих дільниць. З цим виникають чималі проблеми, зокрема у східних регіонах.

Узагалі ж, підкреслює Вольвенд, за умов великої кількості – 26 кандидатів – на участь у виборах, є підстави сумніватися, що до голосування вдасться підготуватися вчасно. Однак, під час зустрічей з представниками територіальних виборчих комісій делегатів ПАРЄ запевнили, що підготовку буде проведено в потрібні строки.

Якщо ці аргументи залишили в спостерігачів загалом задовільне враження, то про ситуацію зі ЗМІ в передвиборчий період такого сказати не можна. Одним з головних прикладів у цьому контексті Ренате Вольвенд називає ситуацію з трансляцією "5 каналу" у Донецькій та Дніпропетровській областях.

Ренате Вольвенд: "Представники місцевої влади стверджують, що цій ретрансляції заважають технічні проблеми. Тому ми намагалися переконати їх, що йдеться про імідж їхніх регіонів, і треба заради цього зробити все можливе для усунення технічних проблем, що заважають трансляції".

Окрім проблем із трансляцією "5 каналу", представникам ПАРЄ під час зустрічей з журналістами та неурядовими організаціями було наведено ще багато прикладів порушень свободи преси в передвиборчому контексті.

Однак, на жаль, зауважує Ренате Вольвенд, вони не були підкріплені конкретними доказами. Загалом же, каже вона, в України є ще трохи часу до виборів, аби продемонструвати, що такі порушення не повторюватимуться.

Ренате Вольвенд: "До виборів залишилося два місяці. За цей час ми би хотіли дізнатися, що всі кандидати отримали необхідний доступ до ЗМІ і що, можливо, навіть вдалося провести на державних телеканалах теледебати кандидатів".

Якщо такі теледебати відбудуться, то, на думку Ренати Вольвенд, це буде сигналом до того, що в країні можливий політичний диспут, який є однією з ознак демократії. Зараз же в Україні кандидати на найвищу державну посаду презентують свої ідеї й наміри лише у вигляді монологу, що ускладнює виборцям змогу порівнювати між різними програмами. Загалом же відкрита, прозора виборча кампанія могла б стати внеском до того, що Рада Європи незабаром дистанціюється від необхідності моніторингу України.

Однак, поки до таких перспектив ще далеко, каже Ренате Вольвенд. Вона згадує на завершення про демонстрацію, яка відбулася в Донецьку перед готелем, де проживали представники ПАРЄ. Її учасники хотіли привернути увагу до своєї безправності у структурах українських судів, міліції та прокуратури.

Вольвенд і Северінсен отримали численні звернення від демонстрантів, які ще перевірятимуться. Однак сам мітинг для співдоповідачів ПАРЄ став сигналом про значні дефіцити в правовій системі України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування