Співвідношення технічних кандидатів Януковича і Ющенка – 11 до 2

П'ятниця, 3 вересня 2004, 15:09
Більше половини членів територіальних виборчих комісій представляють інтереси кандидата в президенти Віктора Януковича.

Таку думку на прес-конференції, представляючи звіт за підсумками моніторингу виборчої кампанії в серпні, висловив глава правління Комітету виборців України Ігор Попов.

Сформовані тервиборчкоми "відповідають рівному представленню в них усіх кандидатів тільки за формальними ознаками", - заявив він.

"Аналіз КВУ свідчить, що 60-65% членів територіальних виборчих комісій раніше представляли у виборчих комісіях політичні сили, що на виборах президента підтримують кандидата Януковича", - сказав Попов.

За словами прес-секретаря КВУ Олександра Черненка, Янукович вводив у тервиборчкоми своїх представників через 10-11 так званих "технічних" кандидатів.

У той же час, інший кандидат, Віктор Ющенко вводив своїх представників у тервиборчкоми ще через двох кандидатів, прізвища яких Черненко не назвав.

Іншими проблемами Попов назвав недостатнє матеріально-технічне забезпечення, низький рівень кваліфікації членів комісій і численну ротацію в їхньому керівництві.

Усе це, на його думку, може загрожувати повноцінній організації виборчого процесу.

Моніторинг КВУ також зафіксував порушення виборчого законодавства в частині втручання у виборчий процес посадових осіб (адміністративний тиск на виборців, представників кандидатів і ЗМІ для перешкоджання їм у веденні кампанії).

По оцінках комітету, процес збору підписів у серпні, хоча і супроводжувався порушеннями, але їхня кількість істотна зменшилося в порівнянні з липнем.

КВУ також відзначає, що виборці і кандидати в цьому місяці стали активніше оскаржувати випадки порушення законодавства і бездіяльності чиновників у судах і виборчкомах.

Однак, за словами Попова, ні суди, ні комісії часто не забезпечували адекватного розгляду скарг і прийняття рішень щодо них.

Наприклад, кілька скарг, які стосуються агітації керівниками державних адміністрацій за Януковича в Луганській, Херсонській, Волинській областях і в Севастополі суди відхилили через те, що не побачили в цих випадках порушень законодавства.

Моніторинг КВУ проводився в серпні 2004 року 50-ма спостерігачами комітету з всієї України.

За підсумками моніторингу Попов оголосив рекомендації КВУ, що, зокрема, закликає представників органів місцевої влади негайно вдатися до заходів для забезпечення тервиборчкомів необхідними для роботи умовами, а ЦВК - провести комплекс учбово-освітніх заходів для членів територіальних комісій.

Також КВУ закликає владу і правоохоронців відмовитися від незаконного втручання до виборчого процесу, забезпечити його нормальну організацію і застосувати санкції щодо порушників законодавства.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

"Янукович? Козак?" - "Яка вам рiзниця?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News