Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма виконає передвиборчу обіцянку Януковича

Вівторок, 7 вересня 2004, 13:49
У ході чергової ротації миротворчий контингент України в Іраку скоротиться приблизно на 200 чоловік.

Про це заявив президент Леонід Кучма у вівторок у ході відвідання окремого 47-го полку спеціального призначення Внутрішніх військ МВС, розташованого біля селища Краснокам'янка в Південно-Східному Криму, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Зараз відбудеться чергова ротація миротворчого батальйону. Десь порядку на 200 бійців буде менше, ніж ми маємо зараз", - сказав Кучма, відповідаючи на питання журналістів про термін перебування українських військових в Іраку.

У той же час президент підкреслив: "Утечею ми залишати Ірак не буде, це повинні ми усі зрозуміти".

Кучма висловив згоду з думкою прем'єр-міністра Віктора Януковича, висловленою главою уряду під час відвідування Іраку, про те, що український контингент повинен знаходитися в Іраку до того часу, поки обстановка в цій країні не стабілізується і не пройдуть вибори.

"Коли з'явиться абсолютно легітимна влада, тоді ми спокійно можемо піти з Іраку", - додав він.

У той же час президент нагадав, що Україна має пріоритети, що стосуються надання допомоги у відновленні іракської інфраструктури.

Говорячи про скорочення миротворчого контингенту, глава держави відзначив одночасне посилення збройової міці українських військових у ході ротації. За його словами, це робиться для того, щоб "наші військовослужбовці були захищені".

Кучма також нагадав, що українські військові, зокрема, були виведені з ірано-іракського кордону, де, за його словами, була одна з найбільш гарячих точок в Іраку. Крім того, додав він, українські військові виходять з-під Багдада. "Ми відходимо і будемо зосереджені в одному місці, так що проблему безпеки вирішувати буде набагато легше", - сказав він, додавши: "Давайте вирішувати цю проблему поступово".

Українські миротворці виконують місію в Іраку із серпня минулого року. Зараз у складі національного контингенту близько 1600 військових.

Відповідно до рішення Верховної Ради, установлений ліміт чисельності українського контингенту в Іраку - 1800 військовослужбовців. При цьому на різних етапах чисельність українського контингенту мінялася: було і 1500, і 1650, і 1550 військовослужбовців.

Чергова ротація намічена на вересень-жовтень.

Українська окрема механізована бригада входить до складу багатонаціональної механізованої дивізії (Центральний Південь) під загальним керівництвом Збройних сил Польщі. Зона відповідальності України в Іраку - провінція Васит.

Раніше прем'єр-міністр Віктор Янукович пообіцяв зменшити кількість українських миротворців в Іраку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування